Ondernemers met een eenmanszaak hebben van de Belastingdienst het nieuwe btw-identificatienummer ontvangen, het btw-id. In dit btw-id is het BSN van de ondernemer niet langer verwerkt. Zo wordt de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd.

Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens. Sinds 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer.

Wat is het verschil tussen omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer?
Het btw-nummer van een eenmanszaak wordt sinds 1 januari 2020 omzetbelastingnummer genoemd. Dit nummer dient u als ondernemer te gebruiken om aangifte te doen, maar niet bij contacten met klanten. Voor deze contacten is er het nieuwe btw-id.

Vuistregel
Hebt u contact met de Belastingdienst of doet u aangifte omzetbelasting?
Gebruik uw omzetbelastingnummer.
Doet u zaken met anderen?
Gebruik uw btw-identificatienummer. Staat uw oude nummer nog op brieven en andere communicatiemiddelen? Vervang het door uw nieuwe btw-identificatienummer.

De Belastingdienst heeft de brieven deze maand verzonden zodat ondernemers voorbereidingen kunnen treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder.

Meer informatie: www.belastingdienst.nl, www.rijksoverheid.nl

Museum Prinsenhof