De FGZ maakt zich er sterk voor dat haar leden ruimte krijgen om te ondernemen. Dat doen we samen met MKB Nederland en VNO/NCW en de collega-branches in de detailhandel.

Het is van belang dat we als branches laten zien hoe we denken dat we de komende periode op een verantwoorde manier open kunnen gaan. Hoe meer vertrouwen we als sieraden- en horlogebranche weten te wekken bij het OMT, des te groter zijn onze kansen op een verdergaande heropening dan de eerste beperkte heropening die het kabinet vanavond, 23 februari 2021, waarschijnlijk gaat aankondigen.

Onze boodschap richting de overheid is:

  • Het is na bijna twee maanden lockdown inmiddels wel duidelijk dat de besmettingen niet aan onze branche liggen. Er zijn zeker geen winkels die een haard van besmetting zijn geweest. Het zou goed zijn als dit nu eindelijk eens zou worden benoemd en meegenomen wordt bij het bepalen van het beleid. Het zou daarnaast ook goed zijn als de burger eens op zijn verantwoordelijkheid wordt gewezen om de schade te beperken; de besmettingen vinden veelal plaats tijdens huisbezoek, op straat, op het werk en straks weer op de scholen (dus hou je aan de regels!).
  • De Richtlijn Verantwoord Winkelen en de Richtlijn Winkelen en openbare ruimte zijn in de branche steeds zorgvuldig nageleefd, ook sinds we alleen voor reparatie en onderhoud en click & collect open mogen zijn, en dat zullen we bij verdergaande heropening blijven doen (handhygiëne, 1,5 meter etc.). Wij hebben in onze branche sowieso geen rijen bij de kassa en uit veiligheidsoverwegingen hebben we altijd al een voorzichtig deurbeleid.
  • Ook gaatjes prikken was, toen het was toegestaan, tot in de puntjes geregeld. Wat ons betreft moet ook dit weer kunnen als ook de contactberoepen weer open gaan.
  • De mensen hebben onze producten op allerlei belangrijke momenten in hun leven nodig, zoals bij trouwen, rouwen en geboorte (dat is dus niet alleen maar luxe en funshoppen). In al die gevallen is een persoonlijk adviesgesprek noodzakelijk (denk aan ontwerpen, passen, kiezen etc.). Dat deden we al op afstand (zoveel mogelijk zitten, twee tafels ertussen in plaats van één, plexiglas spatscherm waar je de sieraden en horloges onderdoor schuift etc.) en dat zullen we bij een verdergaande heropening ook blijven doen.
  • De steunmaatregelen zijn niet genoeg en het vet op de botten is bij veel collega’s in feite hun pensioenpotje. Als zij de lockdown al overleven dan hebben ze niet alleen op korte termijn een probleem vanwege het terugbetalen van hun coronaschulden maar ook op lange termijn, na hun AOW-gerechtigde leeftijd.

In principe willen we zo snel mogelijk weer open, maar als dit alleen op een verantwoorde manier kan door bepaalde beperkingen in acht te nemen, dan hebben we daar begrip voor. Maar geef ons in ieder geval een kans, bijvoorbeeld door toe te staan dat we op afspraak gaan werken en/of wissel onze openingstijden desnoods af met andere branches zoals de horeca.