Sieraad Laten Maken is een shop-in-shop-formule die is opgezet door ondernemer en sieraadontwerpster Marijke Mul uit Haarlem. Het concept bestaat uit het creëren van een open atelier binnen een juwelierszaak waarbij een goudsmid zorgt voor ambachtelijke beleving. Marijke staat in maart op de Retailbeurs Jewels & Watches om geïnteresseerde juweliers van informatie te voorzien en mee te laten doen.

Vorig voorjaar introduceerde Marijke Mul haar concept Sieraad Laten Maken al op Jewels & Watches. Sindsdien wordt het concept uitgerold in Nederland en komt Marijke weer naar de beurs om juweliers te informeren.

Exclusieve allure
“We merkten dat de beleving van sieraden aan verandering toe is”, vertelt Marijke. “Om sieraden voor een brede doelgroep betaalbaar te houden werden er de laatste tijd steeds dunnere en kleinere sieraden ingekocht. Met Sieraad Laten Maken draaien we dit terug; de waarde van een sieraad stijgt weer, zowel materieel als in de ogen van de klant. Die ziet hoeveel vakkennis nodig is en hoe arbeidsintensief het is om een sieraad te maken. Hierdoor krijgt het sieraad weer de exclusieve allure die het verdient.”

Veranderingen
“Klanten hebben andere verwachtingen van hun juwelier dan voorheen. Het verhaal achter een product of bedrijf wordt steeds belangrijker. Daarnaast zoeken klanten naar een ervaring tijdens een winkelbezoek. Het is noodzakelijk om aan deze veranderingen tegemoet te komen om de branche in leven te houden”, aldus Marijke.

Op het lijf ontworpen
“Het concept bewijst zich al ruim twintig jaar in mijn eigen open atelier en juwelierszaak in Haarlem. De kunst is om iemands persoonlijkheid, verhaal en emotie tijdens een ontwerpgesprek te ontrafelen. Gaandeweg het gesprek ontstaat een ontwerp dat letterlijk en figuurlijk op iemands lijf ontworpen is.”

Open atelier
Het idee achter Sieraad Laten Maken is het creëren van een open atelier in de winkel van de juwelier. In dat atelier gaat een goudsmid aan de slag die door Marijke wordt ingezet. Op dit moment zorgt Marijke voor goudsmeden vanuit haar atelier in Haarlem, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat goudsmeden worden ingezet uit de buurt van de juweliers die meedoen. “We werken zowel met startende als ervaren goudsmeden. Ze hebben allemaal een vakopleiding gehad en doen werkervaring op in ons atelier. Op locatie worden ze steeds door ons ondersteund en bijgeschoold.”

Eigen gezicht
Het open atelier van de goudsmid wordt zichtbaar in de juwelierszaak geïntegreerd. De klanten kunnen in de winkel meekijken en zien hoe de goudsmid achter de werkbank een sieraad maakt of repareert. “Om dat open atelier te realiseren zijn wat aanpassingen in de zaak nodig”, zegt Marijke. “Die gaan in overleg met de juwelier. Het doel is dat er beleving ontstaat door de zichtbare werkbank, maar de juwelier moet natuurlijk wel zijn eigen gezicht behouden.”

www.sieraadlatenmaken.nl