De Nederlandse edelsmid Maja Houtman ontvangt op 30 oktober de derde prijs tijdens de 20e Silbertriennale International. Maja wint de prijs voor haar zilveren objecten Sphere I, II en IV.

Het Gesellschaft für Goldschmiedekunst en het Deutsches Goldschmiedehaus Hanau organiseren sinds 1965 de Silbertriennale International met als doel de bekendheid van hedendaagse zilversmeden te vergroten. Door de presentaties in binnen- en buitenland is de Silbertriennale uitgegroeid tot een wereldwijd erkende tentoonstellingsreeks.

Voor deze 20e editie dienden 121 zilversmeden uit 21 landen objecten in. Daarmee bereikte het aantal inzendingen en de verscheidenheid aan ingediende werken een indrukwekkend niveau. Opvallend is deze keer dat niet alleen technische en artistieke aspecten belangrijk zijn voor de deelnemers. Een groot deel van de stukken heeft een maatschappijkritische achtergrond, ze verwijzen naar de oorlog in Oekraïne, zijn een voorbeeld qua duurzaamheid of nemen stelling met betrekking tot de ongelijke verdeling van middelen. Het leven in tijden van pandemie inspireerde kunstenaars om stukken voor zichzelf en naaste familieleden te maken of om psychologische en mentale stress te verwerken in zilveren voorwerpen.

De jury, bestaande uit diverse deskundigen, selecteerde voor de tentoonstelling de 67 meest innovatieve inzendingen, die overtuigden door een meesterlijke uitvoering, en besloten in totaal acht prijzen ter waarde van 20.000 euro. De 1e prijs gaat naar de Duitse zilversmid Markus Pollinger, David Huycke uit België ontvangt de 2e prijs. De 3e prijs is voor de Nederlandse Maja Houtman. De jury over haar objecten Sphere I, II en IV: “De textielstructuur toont het hoge niveau van vakmanschap en de technische ontwikkeling ervan. Wanneer de draad wordt gebruikt, ontstaat er een vloeiende beweging die de objecten tegelijkertijd lichtheid en transparantie geeft.”

www.gfg-hanau.de, www.majahoutman.nl

Foto: A10design