Op 8 juli vond in de aula van Zadkine Vakschool Schoonhoven de jaarlijkse diploma-uitreiking plaats, net als vorig jaar helaas met inachtneming van RIVM-richtlijnen. Dat betekende dat de geslaagde studenten slechts twee personen naar de uitreiking konden meenemen. Gelukkig was voor de thuisblijvers de ceremonie via een livestream te volgen. Naast diploma’s werden ook de jaarlijkse FGZ-awards uitgereikt.

Als eerste mochten de studenten van de opleiding Juwelier hun waardevolle papier in ontvangst nemen van docent Monique Konst. Juwelier Schute uit Rosmalen viel de eer te beurt om de titel Leerbedrijf van het Jaar van de opleiding Juwelier toegekend te krijgen. Dit vanwege de uitstekende, motiverende begeleiding van BBL-student Roos Daalderop.

Docent Jaap de Koning reikte de diploma’s bij de opleiding Uurwerktechniek uit. Hij benadrukte in zijn toespraak hoe knap het was dat deze studenten, in deze ingewikkelde tijd, hun diploma binnen de gestelde tijd hadden gehaald. Machiel Hulsman van Hulsman Timepieces uit Hilversum kreeg bij de opleiding Uurwerktechniek de Leerbedrijf van het Jaar-award uitgereikt vanwege de uitstekende begeleiding van de stagiair en de flexibiliteit ten aanzien van de stageduur. Door de beperkte toegang op school konden veel uurwerkstudenten hun stage verlengen.

De middag werd voortgezet met de groep die de Branche Erkende Opleiding (BEO) Goudsmeden volgde. Van Caroline Giel ontvingen zij het bijbehorende certificaat dat aangeeft dat zij qua technische vaardigheden niet onder hoeven te doen voor de gediplomeerden van de opleiding Basis goudsmid. Tot slot mochten de studenten goudsmeden hun diploma ontvangen.

FGZ Awards
Ook dit jaar werden drie FGZ-awards uitgereikt. FGZ-directeur Patrick Thio zette een afgestudeerde juwelier, uurwerktechnicus en goudsmid die zich tijdens hun opleiding en stage op een bijzondere manier hebben onderscheiden in het zonnetje.

Juwelier
Toni Püttmann sleepte de FGZ-award Beste leerling juwelier in de wacht. Toni heeft zijn studie grondig opgepakt en de docenten versteld doen staan van zijn resultaten. Ook van zijn stagebedrijf kreeg hij veel complimenten en inmiddels wordt hij door zijn juweliersfamilie al als vraagbaak gebruikt.

Uurwerktechniek
Ook uurwerktechnicus Seanan Beune ontwikkelde zich enorm tijdens zijn opleiding. Hij mocht de award Beste leerling uurwerktechniek in ontvangst nemen. De docenten zagen zijn vaktechnische skills toenemen en gaandeweg deden zijn successen Seanan groeien in zijn vak. Zijn stageadres was eveneens vol lof en dat resulteerde in een vaste aanstelling.

Goudsmeden
De FGZ-award Beste leerling Goudsmeden ging dit jaar naar Lisa van Rooijen. Lisa werd onder andere omschreven als proactief, humoristisch, verantwoordelijk, netjes en gedreven. Haar stagebedrijf roemde haar fijne en, ondanks de lockdown, positieve instelling. Lisa is inmiddels actief met een eigen sieradenlijn onder de naam LuxyJewelry.

Thomas Bode penning
Sylvia Helmink van Bijou Moderne reikte de Thomas Bode-penning voor de Docent van het Jaar uit aan Mark Buitenhuis. Mark kreeg de prijs onder andere voor zijn bijdrage als ‘influencer’ tijdens de online open dagen en voor alle extra inspanningen tijdens dit coronajaar.

Foto’s v.l.n.r.: Toni Püttmann, Seanan Beune, Lisa van Rooijen en Mark Buitenhuis en Sylvia Helmink (foto’s Rob Glastra Fotografie Schoonhoven)

www.zadkine.nl/vakschoolschoonhoven