De goudsector in Nederland zet zich gezamenlijk in voor een internationaal verantwoorde goudketen. Alhoewel verreweg het meeste goud voor sieraden in Nederland uit recycling komt, is het belangrijk dat het níeuwe goud dat gebruikt wordt slechts afkomstig is van mijnen die verantwoord werken. Om dat te bewerkstelligen ondertekenden producenten van sieraden en elektronica, recyclers, maatschappelijke organisaties en de overheid op 19 juni het IMVO Convenant Verantwoord Goud.

In kleine mijnen is het vaak slecht gesteld met mensenrechten en milieu. Grote mijnen zorgen soms voor milieu- en maatschappelijke problemen zoals kinderarbeid en corruptie. En ook levert de productie van goud soms geld op dat gebruikt wordt voor de financiering van gewelddadige conflicten. Voldoende redenen voor bedrijven en brancheorganisaties in de goudsector, overheid, vakbonden en ngo’s om afspraken te maken voor een verantwoorde waardeketen.

Concrete daden
De besprekingen tussen de partijen, gefaciliteerd door de Sociaal Economische Raad, hebben geleid tot het IMVO Convenant Verantwoord Goud. De SER is al sinds 2008 bezig met het onderwerp Verantwoord Goud, aldus Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER, tijdens de bijeenkomst na de ondertekening van het convenant. “Op goud mag geen smetje zitten. Wij, als SER, zijn blij dat we de goudsector hebben kunnen helpen op weg naar dit convenant. Dit convenant draagt bij aan het verbeteren van mensenrechten en milieu in de hele wereldwijde keten. En nu is het tijd om de schriftelijke intenties om te zetten in concrete daden.”

Draagvlak sieradenbranche
Het IMVO Convenant Verantwoord Goud is vanuit de goudsector ondertekend door juweliers, handelaren en producenten Bijou Moderne, Peter Bruining, House of Eléonore, Lucardi, leveranciers Drijfhout en Schöne Edelmetaal en de Federatie Goud en Zilver en het Nederlands Gilde van Goudsmeden. De komende periode worden andere spelers in de goudsector opgeroepen mee te doen.

Belangrijke dag
Namens de overheid tekende Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, het convenant. “De omstandigheden in goudmijnen in ontwikkelingslanden zijn vaak erbarmelijk”, aldus minister Ploumen. “En daarom is dit een belangrijk moment. Handelaren, juweliers, edelsmeden en elektronicabedrijven doen mee aan dit convenant om duidelijk te krijgen of en in hoeverre de Nederlandse goudsector gerelateerd is aan de slechte werkomstandigheden en, heel belangrijk, wat we eraan kunnen doen. Er zijn al bedrijven die hun uiterste best doen om van verantwoorde bronnen goud te kopen, maar hier moet iedereen zich sterk voor maken. Dit convenant draagt daaraan bij. Ik roep dan ook alle bedrijven op zich aan te sluiten.”

Grote impact
Naast minister Ploumen kregen ook de andere ondertekenaars tijdens een panelgesprek de tijd hun visie op het convenant te geven. Uit de goudsector waren dat Chris Kuscher van Drijfhout en Patrick Thio van de Federatie Goud en Zilver. “Dit convenant maakt het mogelijk om als groep te zorgen voor kleine veranderingen die op wereldniveau grote impact gaan hebben”, aldus Kuscher. “De partijen die vandaag getekend hebben, gaan op hun beurt andere partijen aanmoedigen zich ook aan te sluiten.”

Handen ineenslaan
Namens de Federatie Goud en Zilver is het convenant getekend door federatiedirecteur Patrick Thio: “Binnen onze branche is het grootste deel van het goud dat gebruikt wordt afkomstig uit recycling, maar een deel komt uit de mijnbouw. Vooral de kleinschalige mijnbouw heeft te maken met problemen. Die kun je negeren, je koopt daar niet, maar dan los je dus niets op voor de mensen daar. Voel je je verantwoordelijk voor de hele keten, internationaal, dan ga je op zoek naar een ‘positive impact’. Als klein land in een relatief kleine branche hebben we niet veel impact, maar als we de handen ineenslaan, kunnen we wel degelijk wat betekenen.”

Drie pijlers
Het convenant heeft drie pijlers: weten, laten zien en verbeteren. Bedrijven kunnen door onderzoek achterhalen of ze gelieerd zijn aan eventuele misstanden. Met die kennis kunnen de convenantspartijen plannen maken voor verbeteringen om te zorgen dat goud op een verantwoorde manier wordt verkregen. De Federatie Goud en Zilver en het Nederlands Gilde van Goudsmeden stellen binnen zes maanden een gedragscode op die hun leden helpt met de transparantie. Juweliers en goudsmeden kunnen zo hun klanten goed informeren over de herkomst van het goud.

Het convenant Verantwoord Goud is het vijfde convenant op het gebied van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Meer informatie over dit convenant, een factsheet en de lijst van ondertekenaars staan op www.imvoconvenanten.nl.