Een van de mooiste dingen aan vintage sieraden is de geschiedenis van deze juwelen. Vintage en tweedehands kopen heeft de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt, zeker in de mode- en accessoire-industrie. De webwinkel Vintage Jewellery richt zich volledig op het repareren en restaureren van vintage juwelen. Daaronder regelmatig sieraden die van juweliers zijn overgenomen.

“Het bijzondere van vintage sieraden is dat deze al een heel leven – mét bijbehorend verhaal – hebben gehad voordat ze bij de volgende eigenaar terechtkomen”, vertelt Julian Oosterloo, juwelier en eigenaar van Vintage Jewellery.

Via juweliers en goudsmeden
“Vintage sieraden zijn stuk voor stuk uniek. Deze prachtige sieraden gaan soms al generaties lang mee en hebben de tand des tijds doorstaan. Ze zijn een kostbaar goed voor veel mensen, dus het vintage sieraad dat iemand koopt kan heel dierbaar zijn geweest voor een ander. Het verhaal van zo’n uniek item wordt vervolgens door de nieuwe eigenaar doorverteld.” Dat kan ook via juweliers en goudsmeden. Vintage Jewellery verkoopt namelijk niet alleen sieraden die door consumenten worden ingeleverd, ook juweliers en goudsmeden voorzien het bedrijf van oude juwelen die weer verkocht kunnen worden.

Meer marge
“Veel juweliers willen zelf geen tweedehands sieraden verkopen, maar vinden het wel zonde als prachtige stukken in de smelt belanden”, vertelt Julian. “Dus is dit een mooie manier om zo’n stuk te behouden. Bovendien krijgen ze er van mij meer voor dan wanneer ze de stukken laten omsmelten. En zeg nou zelf, een beetje meer marge is toch fijn in een periode als deze. Juweliers en goudsmeden die geïnteresseerd zijn kunnen dan ook altijd contact met me opnemen.”

Fascinatie voor hergebruik
Julian startte vintagejewellery.nl vanuit zijn passie voor hergebruik en duurzame materialen. De juwelierszaak in Monnickendam, die hij in 2008 van zijn vader Tom overnam, was al sinds 1973 een belangrijk adres voor de in- en verkoop van gebruikte sieraden, zegt Julian. “Ik ben gefascineerd door het hergebruik van kwaliteitssieraden uit het verleden. Samen met een groepje van vijf personen en een aantal goudsmeden uit de buurt restaureren we deze vintage en antieke sieraden en maken ze weer klaar voor de verkoop.”

One-of-a-kind
Sinds de start van vintagejewellery.nl richt Julian zich op het continu aanvullen van zijn vintage collectie, zowel voor op de webshop als in zijn winkel. “We merken dat de vraag naar vintage sieraden steeds groter wordt en dat is niet vreemd. Deze juwelen zijn over het algemeen steviger dan de sieraden die vandaag de dag met allerlei technieken gemaakt worden. Het is erg duur om dergelijke juwelen nieuw te maken en dus is het hergebruik van oude sieraden heel slim. Daarmee ben je ook nog eens verzekerd van een one-of-a-kind juweel en draag je bij aan een duurzame vorm van consumeren.”

Authentieke uitstraling
“Bij het restaureren proberen we de technieken die we toepassen zo veel mogelijk gelijk te houden aan de technieken van vroeger. Daardoor houden de sieraden hun prachtige authentieke uitstraling. Maar er gaat best veel arbeid in zitten, dus misschien is het daarom een ambacht dat nog maar weinig vakgenoten bezitten. Vintage Jewellery kan zich er dus goed mee onderscheiden.”
De collectie van Vintage Jewellery bestaat inmiddels uit een uiteenlopende selectie van ruim 2000 gerestaureerde stukken. De verkoop gaat met name online, de hele wereld over. Julian: “Via eBay komen vooral Amerikanen bij ons terecht, die zijn vaak op zoek naar oude Hollandse sieraden met roosdiamanten. Heel leuk om zo’n product dan helemaal daarheen te kunnen sturen.”

Corona
“Door de coronacrisis is het een lastige tijd voor ondernemers, vooral als je geen online verkoopmogelijkheden hebt. Met alleen een fysieke winkel ben je zo afhankelijk van passanten. Dat merk ik ook met de winkel in Monnickendam. Toch zie ik ook dat mensen wel gewoon bezig zijn met sieraden; met vintagejewellery.nl draai ik zelfs een plus ten opzichte van vorig jaar!”

www.vintagejewellery.nl

Museum Prinsenhof