Bedrijven in de sieraden- en horlogebranche die grote contante geldbedragen accepteren kunnen te maken krijgen met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Het komende halfjaar geldt de huidige Wwft nog, maar naar verwachting treedt per 1 januari 2026 een verbod op contante betalingen van 3.000 euro of meer in werking.
In juni heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om contante betalingen van 3.000 euro of meer te gaan verbieden voor beroeps- en bedrijfsmatig handelaren in goederen, kunsthandelaren en pandhuizen. Daaronder worden ook juweliers, goudsmeden en andere ondernemers in de sieraden- en horlogebranche gerekend.
De minister heeft aangegeven dat de beoogde datum van inwerkingtreding 1 januari 2026 is. Als handelaar in goederen, kunsthandelaar en als exploitant van een pandhuis kunt u na de beoogde datum nog steeds contante betalingen aannemen of doen t/m € 2.999,99. Betalingen van € 3.000 of meer moeten vanaf dan digitaal. Deze maatregel helpt witwassen tegen te gaan, beschermt u als ondernemer en zorgt voor minder administratieve lasten voor veel ondernemers.
Het verbod wordt opgenomen in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Het doel van het verbod is om witwassen met contant geld voor criminelen moeilijker te maken, omdat contant geld veelvuldig wordt gebruikt in witwasconstructies. Zonder de regelgeving kunt u als ondernemer gemakkelijker onbedoeld en ongewenst betrokken raken bij witwassen of dit zelfs faciliteren. In Edelmetaal uitgave oktober volgt meer over dit onderwerp.