Op 21 juli j.l. zijn nieuwe sancties aangenomen door de EU tegen Rusland (bij Besluit (GBVB) 2022/1271), waaronder een verbod op de import van Russisch goud en gouden juwelen: Europese Unie (EU) neemt zevende sanctiepakket aan tegen Rusland.

Het besluit stelt een verbod in op de directe of indirecte invoer, aankoop of overdracht van goud en geldt voor goud met als herkomst Rusland, dat is uitgevoerd uit Rusland na de inwerkingtreding van de verordening (klik hier voor het Publicatieblad van de Europese Unie). Als gezegd vallen ook gouden sieraden onder dit verbod (zie bijlage VI, VIII, IX). Het gaat om GN-codes 284330, 7108, 7112 91, 7118 90, 7113 en 7114. Het verbod is inmiddels van kracht.

Daarnaast is relevant dat het ook verboden is om technische bijstand, tussenhandel-diensten of andere diensten te verlenen die verband houden met Russisch goud of gouden juwelen en met de levering, de vervaardiging, het onderhoud en het gebruik van die goederen.

RVO heeft ondernemersloket geopend
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u alle informatie over de gevolgen van de Russisch-Oekraïnse oorlog én een Ondernemersloket waar u terecht kunt met vragen over Oekraïne en Rusland. Het loket is telefonisch en via de chat bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17 uur via 088 042 43 40 (kies 1). Via de mail is het loket is 24/7 bereikbaar.

Oproep
De FGZ wil in kaart brengen wat dit betekent voor de sieradenbranche in Nederland; daarom vernemen wij het graag als dit verbod gevolgen heeft voor de handelspraktijk van uw bedrijf.