Handelt u internationaal en komt u in contact met de douane, dan is een EORI-nummer verplicht. U gebruikt dit nummer bij al uw douanecontacten. Per 1 maart 2023 moet bij luchtvrachtzendingen aanvullende informatie ingediend worden.

Elk bedrijf uit de Europese Unie dat internationaal zakendoet en douanehandelingen uitvoert, gebruikt een EORI-nummer. EORI staat voor Economic Operators Registration and Identification. Als u gegevens met de douane uitwisselt, gebruikt u dit identificatienummer, bijvoorbeeld als u ‘aangifte ten uitvoer’ doet. Zo worden uw gegevens sneller uitgewisseld met andere landen.

Als onderdeel van de plannen van de EU om de veiligheid en beveiliging bij de douane voor burgers aan te scherpen, is de informatie die aan de autoriteiten verstrekt moet worden over importzendingen via de lucht veranderd. Per 1 maart 2023 moet aanvullende informatie ingediend worden voordat luchtvrachtzendingen aankomen bij de douane in de EU of in Noord-Ierland, Noorwegen of Zwitserland.

Wat houdt dit in?
Om mogelijke vertragingen te voorkomen moet de afzender:
– een geharmoniseerde systeemcode (HS-code) van minimaal zes cijfers voor elk artikel bij de zending vermelden met een volledige en duidelijk goederenomschrijving voor elk artikel dat wordt verzonden
– deze informatie invullen in het daarvoor bestemde veld van de verzendapplicatie (zodat het ook op de luchtvrachtbrief ingevuld staat) en op de handelsfactuur
– het EORI-nummer van de ontvanger invullen op de handelsfactuur

De ontvanger moet:
– zorgen dat de afzender in het bezit is van zijn EORI-nummer
– in de gaten houden dat de afzender de juiste gegevens invult

Zijn de gegevens die de autoriteiten nodig hebben niet verstrekt, dan kan de toegang van zendingen geweigerd worden totdat deze ontvangen zijn.

Vanaf 1 maart 2024 gelden deze eisen ook voor zendingen die worden vervoerd via weg, spoor en water.

EORI-nummer aanvragen
Wanneer u voor het eerst aangifte doet (of laat doen), of een vergunning aanvraagt bij de douane, hebt u een EORI-nummer nodig. Het hangt af van uw situatie of u dat nummer zelf kunt samenstellen of dat u het moet aanvragen. Lees hier meer.

Voor meer informatie: www.douane.nl/voorbedrijven