Als juwelier of goudsmid met een winkel moet je altijd met veiligheid bezig zijn. Het is een belangrijk onderdeel van ondernemen in de branche. De Federatie Goud en Zilver verzorgt al jaren de Training Beveiliging & Preventie. Dankzij subsidie van het Ministerie van Justitie & Veiligheid is de training helemaal gratis voor ondernemers in de juweliersbranche. Edelmetaal maakte de training mee bij Morii Goudsmid-Juwelier in Rotterdam.
Dit artikel is gepubliceerd in Edelmetaal april 2025 © Federatie Goud en Zilver, foto: Maurits van Hout
Florien Rovers en Anouk Schepers zijn afgelopen december gestart met hun winkel en atelier Morii in het pittoreske Delfshaven. Toen ze hoorden van de Training Beveiliging & Preventie waren ze meteen geïnteresseerd. De training wordt gegeven door Annemarie Meester, die enkele jaren geleden het stokje van John Wielinga heeft overgenomen. Annemarie heeft met haar 45 jaar ervaring in de juweliersbranche alles wel meegemaakt en weet waar ze over praat.
Doel van de training
“Criminelen zijn 24/7 bezig. Ze zitten echt niet stil en bedenken steeds nieuwe manieren en trucs om je van je sieraden te beroven”, gaat Annemarie van start. “En dus is het doel van deze training om je alert te maken, zodat je preventie uitstraalt en weet waar je mee bezig bent. Ín je winkel, maar ook daarbuiten. Criminelen kiezen hun moment uit. Dat doen ze vaak al van tevoren, ze gaan je winkel afleggen zoals we dat noemen. Dat observeren kan leiden tot een overval of inbraak. Ze kijken of het zin heeft om ergens hun slag te slaan. Jullie moeten dus al van tevoren laten zien dat dat bij jullie geen zin heeft. Dat betekent dat je preventie moet uitstralen waar het kan.”
Belangrijkste schakel
“Je kunt je nog zo goed beveiligen met allerlei apparatuur, maar je moet zelf wel blijven opletten”, vervolgt ze. “Je bent zelf de belangrijkste schakel. Camerabeeld kunt je achteraf bekijken, maar je wilt niet terugkijken, want dan is er al iets gebeurd. Je wilt in het moment handelen. En daarvoor moet je weten hoe je de risico’s beheersbaar maakt. Straal je preventie uit, dan is het niet aantrekkelijk om bij jou iets te proberen.”
Risico’s beheersen
Tijdens de training, die één dagdeel duurt en in de eigen winkel plaatsvindt, wordt duidelijk gemaakt waar je op moeten letten om de risico’s te beheersen. Daarbij gaat het om algemene dingen, maar ook om zaken die specifiek voor de desbetreffende winkel gelden. Annemarie neemt van alles door, wijst op wat goed gaat en attendeert op verbeterpunten. Er wordt geen overval in scene gezet, maar Annemarie geeft wel voorbeelden van waargebeurde criminele activiteiten én diverse tips. Uiteraard is er tijdens de training voldoende gelegenheid om vragen te stellen en eigen situaties voor te leggen.
Een aantal tips op een rij
•Maak duidelijk dat er bij u niets te halen is
Laat een bordje maken met de tekst: “Al onze etalages en vitrines zijn ’s nachts leeg”. Leg dit bordje in de etalage, zeker overdag. Criminelen die een adres zoeken om ’s nachts terug te komen zien meteen dat er bij u achter het rolluik niets te halen valt.
• Niet met z’n allen openen
Tijdens het openen en sluiten van de winkel kan er iets gebeuren. Bent u ’s ochtends met meerdere personen om te openen, ga dan niet allemaal voor de deur staan. Laat een collega (of twee) op een afstandje staan die de omgeving in de gaten houdt en doorgeeft dat het veilig is om te openen.
• Meld u aan voor Live View
Live View wordt aangesloten op uw camerasysteem zodat de politie live mee kan kijken met beelden van een incident. Live View neemt veel stress weg; omdat er meegekeken wordt kan er snel en effectief gehandeld worden. De camera is alleen actief als er iets gebeurt.
• Laat iemand die u niet vertrouwt niet binnen
Werkt u met een deurbel? Laat iemand die u niet vertrouwt dan niet binnen. Zeg dat u alleen op afspraak werkt of dat u even bezig bent en vraag of die persoon later terugkomt.
• Maak afspraken met collega’s
Spreek met collega’s af dat, mocht er iets verdachts gebeuren, er iets gezegd wordt als “Wil jij mevrouw Jansen nog even bellen, dat ben ik vergeten”. Dan weten de collega’s achter dat er iemand naar voren moet om de winkel in de gaten te houden.
• Zorg dat u niet afgeleid wordt
Door afleiding verslapt uw aandacht. Hét moment voor uw ‘klant’ om iets in z’n tas te laten glijden. Sommige dadergroepen creëren chaos waardoor u wordt afgeleid en niet meer gefocust bent op bijvoorbeeld uitgestalde sieraden. Een wisseltruc ligt dan op de loer.
• Gebruik een plateau waar u de sieraden op presenteert
Laat een vastgesteld aantal sieraden zien, drie of vijf maximaal, en leg ze op een plateau. Wil de klant meer zien, leg dan eerst alles terug in de vitrine voordat u andere sieraden laat zien. Dan houdt u het overzicht en ziet u het meteen als er iets mist.
• Eerst afrekenen, dan mooi inpakken
Voorkom het ‘legedoosjessyndroom’: eerst afrekenen, dan het sieraad inpakken. De klant wil misschien nog even in het doosje kijken en moet vervolgens plotseling naar de auto om z’n portemonnee te halen. Het doosje dat u inpakt is dan al leeg en de ‘klant’ ziet u niet terug.
• Vertel de klant waar u mee bezig bent
U mag de klant op een aardige manier best vertellen wat u doet en waarom u iets doet, zoals het plateau om overzicht te houden en het inpakken na het betalen. Bedenk altijd: het is uw winkel, u bepaalt wat wel en niet kan, niet de klant. Een welwillende klant begrijpt dat. En de crimineel die merkt dat u aan preventie doet, gaat door naar een ander adres.
• Negeer nooit uw intuïtie
Heeft u ergens geen goed gevoel over? Negeer dat onderbuikgevoel niet. Vertel ook uw collega’s over wat niet goed voelt en wat verdacht lijkt.
• Meer tips tijdens de training
Zoals wat te doen als er echt iets gebeurt: de gedragsregels bij een overval, waar kijk je naar als je een signalement wil geven van een dader, wel of geen slachtofferhulp en meer.
Werk aan de winkel
Florien en Anouk zijn blij dat ze de training konden meemaken. Florien: “Super, wat een duidelijk verhaal! Veel dingen die je eigenlijk wel weet, maar waar je te weinig bij stilstaat.” Anouk vult aan: “Ik heb van alles gehoord waar we mee aan de slag kunnen. Werk aan de winkel!”
Volg de training voor meer tips en adviezen
Uiteraard zijn er nog veel meer tips en adviezen die tijdens de training aan bod komen, ook afgestemd op het bedrijf waar de training plaatsvindt, de collectie en de locatie. Bent u geïnteresseerd in de Training Beveiliging & Preventie? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met de FGZ via beveiliging@fgz.nl. De training is gratis zolang er subsidie beschikbaar is.