Coronaberichtgeving

Het kabinet versoepelt de coronamaatregelen. Vanaf 15 januari mogen niet-essentiële winkels zoals juweliers en goudsmeden open zijn van 05.00 tot 17.00 uur. Essentiële winkels blijven open tot 20.00 uur. Dit is het resultaat van de gezamenlijke lobby van de winkelbranches, waaronder de Federatie Goud en Zilver.

Regels tijdens het winkelen

Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm (maximaal 1 bezoeker per 5m2), er geldt een mondkapjesplicht en winkels treffen hygiënemaatregelen.

Aangepaste sluitingstijden

De niet-essentiële detailhandel moet tussen 17.00 uur en 05.00 uur gesloten zijn.

Sluitingstijd is geen einde werktijd
Dat een niet-essentiële winkel dicht moet om 17.00 uur betekent niet automatisch dat medewerkers vanaf 17.00 uur vrij zijn. Het is toegestaan dat medewerkers na sluitingstijd doorwerken, bijvoorbeeld om de winkel aan te vullen.

Gaatjes prikken

Contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags, dus gaatjes prikken mag weer (met speciale regels voor mondkapjes).

Reparatie en onderhoud

Winkels die ook essentiële diensten bieden zoals reparatie en onderhoud mogen voor dat doel open blijven tot uiterlijk 20.00 uur. Een deel van de winkel mag dan toegankelijk blijven voor klanten maar alleen voor dat doel, dus niet voor verkoop. Ons advies is om niet langer open te blijven dan de winkels om u heen (uit veiligheidsoverwegingen).

Boetes en handhaving

Wie zich niet aan de coronaregels houdt kan een boete van € 95 krijgen. Winkeliers kunnen mensen die zonder geldige reden geen mondkapje dragen de toegang weigeren. U bent daartoe niet verplicht maar wij roepen u op om hierin zoveel mogelijk wel uw verantwoordelijkheid te nemen om verspreiding van het virus tegen te gaan. U kunt de regels in uw winkel bij de ingang duidelijk maken met de poster die wij hiervoor aanbieden (met o.a. vermelding van het maximum aantal toegestane bezoekers en het verzoek om het gezicht te laten zien bij binnenkomst).

Moet ik de mondkapjesplicht in mijn bedrijf handhaven?
U bent als ondernemer binnen de wettelijke mondkapjesplicht niet bevoegd handhavend op te treden. U kunt geen boete krijgen als een klant zich niet aan de mondkapjesplicht houdt (let op: de klant wel). Wel bent u verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in uw bedrijf. Ook wordt een actief deurbeleid verwacht. Dit houdt in dat u klanten moet wijzen op de mondkapjesplicht, bijvoorbeeld met een poster bij de ingang van de winkel. Gebruik hiervoor de FGZ-winkelposter.

Indien bij een controle gedreigd wordt met een dwangsom of andere maatregelen, dan kunt u verwijzen naar een brief van demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid van vorig jaar december waarin hij heeft vastgelegd dat een winkelier niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor het gedrag van zijn klanten. U vindt deze brief hier.

Financiële steunmaatregelen

Ondernemers, werkenden en bedrijven blijven te maken hebben met coronamaatregelen. Daarom is vorig jaar het steunpakket voor het gehele eerste kwartaal van 2022 verlengd.

Kijk hier voor meer informatie:

» De algemene regels per 14 januari 2022
» Openingstijden
» Boetes
» Mondkapjes algemeen
» Mondkapjes tijdens het werk
» Mondkapjes bij contactberoepen
» Afspraken kader verantwoord winkel 14 januari 2022 – (download)
» Brief ‘Handhaving mondkapjesplicht’ (Ministerie van Justitie en Veiligheid, dec. 2020) – (download)
» Poster met regels in de winkel – (download)
» Overzicht steun- en herstelpakket