Op 22 april vond een bijeenkomst plaats van de Sectie Uurwerktechniek van de FGZ. De leden van de sectie waren uitgenodigd in het Hofje van Nieuwkoop in Den Haag voor een ledenvergadering en een leuke wandeling door het historische deel van de stad.

Patrick Thio, secretaris van de sectie en bestuurder van het Hofje van Nieuwkoop, opende de bijeenkomst en vertelde over de historie van het hofje waar de sectie-dag werd gehouden. Tijdens de ledenvergadering die daarna volgde kwamen tal van zaken aan de orde. Er werd onder andere gesproken over reparaties uit het buitenland (deze vallen onder de regeling van tijdelijke invoer), bedrijfsopvolging in het geval van grootwerkspecialisten, en de mogelijkheid om de specialisatie van collega’s in te zien zodat je gebruik kunt maken van elkaars diensten wanneer dit nodig is.

Vakopleiding
Patrick vertelde over de actualisatie van het kwalificatiedossier voor de opleiding uurwerktechniek, die vorig jaar werd afgerond (een kwalificatiedossier geeft richting aan de leerstof van een opleiding). Er zijn nieuwe uitstroomprofielen opgesteld, waardoor de Vakschool flexibel kan inspelen op de actuele behoeften in de branche en de interesses van de studenten. Voorafgaand aan de actualisatie van het kwalificatiedossier is onder de bedrijven in de branche een arbeidsmarkt- en trendonderzoek gedaan en op basis daarvan is bepaald wat een vak-volwassen collega op dit moment moet kunnen en weten. Al dit onderzoek is uitgevoerd door werkgroepen met ondernemers uit de branche, docenten van de Vakschool en onderwijskundige van SBB. De kosten werden gedragen door de FGZ, met subsidie van de stichting Klein en Uniek Specialistisch Vakmanschap (KUSV). Een positief punt dat werd benadrukt, is dat de Vakschool heeft gemeld dat er voor volgend studiejaar nu al meer aanmeldingen zijn voor de opleiding uurwerktechniek dan er plaats is in één klas, van gemotiveerde en serieuze jonge mensen.

Ambacht+
Onder leiding van MKB Nederland heeft de FGZ samen met andere branches subsidie aangevraagd voor projecten om ambachtelijke ondernemers te ondersteunen. Van deze subsidie zijn drie dingen gedaan:
– De ontwikkeling van een kostprijsberekeningstool die inzicht biedt in de kosten en omzet van een bedrijf (met uitgebreide toelichting van de FGZ voor o.a. goud- en zilversmeden en uurwerktechnici).
– Het verkennen van mogelijkheden om nauwkeurige cijfers te verkrijgen om benchmarking mogelijk te maken.
– Het creëren van een platform waar alle relevante ambachtelijke opleidingen te vinden zijn.
Lees hier meer over het project Ambacht+.

Verder is nog gesproken over plannen voor toekomstige activiteiten (zoals een bijeenkomst over polijsten en vintage horloges), het bieden van opleidingsmogelijkheden voor uurwerk-technische bedrijven binnen de opleidingsfondsen van de cao Metaal & Techniek, het belang van de cao, de rol van de branchevereniging op het gebied van goede arbeidsvoorwaarden en het herzien van de algemene b2b-voorwaarden.

Door de stad
Na het vergaderdeel begon voor de nieuwsgierigen een prachtige wandeling door de stad met een gids als wegwijzer. Onder zijn leiding doolde de groep door de geschiedenis, via de eeuwenoude muren van het Hofje van Nieuwkoop naar het voormalige stadspaleis Spaansche Hof en de majestueuze Grote Kerk met een adembenemend uitzicht op de stad. In de kerk vernamen de uurwerktechnici ook nog een fascinerend verhaal over het torenuurwerk dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in de toren werd verstopt zodat het niet in handen van de bezetter zou vallen.

Terug in het Hofje van Nieuwkoop genoten de deelnemers nog van een hapje en een drankje en was er gelegenheid om onderling verhalen uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen. Een zeer geslaagde dag!

Op de foto’s:
Het Hofje van Nieuwkoop en twee foto’s van de Grote Kerk