Geen edelsteen die zo tot de verbeelding spreekt als de diamant. Edelsteenkundige FGA George Hamel heeft er in de afgelopen vijftig jaar honderdduizenden onder ogen gehad. Binnenkort verschijnt zijn boek Diamant, Koning der Edelstenen, vol verhalen over diamant. Niet alleen interessant leesvoer voor juweliers en goudsmeden, maar ook voor alle andere liefhebbers van deze bijzondere edelsteen!

Wat is diamant eigenlijk, waar wordt de steen gevonden en hoe wordt deze gedolven? Wat bepaalt de waarde en hoe onderscheidt je vals van echt? In tien hoofdstukken – diamant heeft tenslotte hardheid 10 – wordt de lezer van het boek meegenomen in de wondere wereld van deze edelsteen.

Het vak
Vijftig jaar geleden leerde George ‘het vak’ bij een bekend diamantbedrijf in Amsterdam. “Dat was in de tijd dat De Beers nog 80% van de productie van ruwe diamant in handen had”, vertelt hij. “In Amsterdam werd nog geslepen voor de export: het Amsterdams fabricaat had immers wereldfaam. Synthetische diamant werd alleen in de industrie toegepast. De eerste kunstmatig gekleurde (‘gebombardeerde’) diamanten verschenen op de markt en lasertechnieken om diamant te zagen deden hun intrede. Ik mocht als docent meewerken aan de diamantcursus die jaarlijks door het Nederlands Diamant Comité werd georganiseerd in de VU in Amsterdam. We moesten nog uitleggen dat briljant de naam van een slijpvorm is en diamant de naam van de edelsteen.”

Veel veranderd
Er is in die vijftig jaar veel veranderd. De Beers heeft zijn hoofdkantoor vanuit Londen verplaatst naar Gabarone in Botswana en moet nu de markt delen met Alrosa, Petra, Lucapa, Rio Tinto en andere producenten. Zirkonia en later moissaniet verschenen als diamantimitaties. Er ontstond ophef over zogenaamde ‘bloeddiamanten’. De IDC scherpte de regels voor het gradueren van diamant aan. Geslepen synthetische diamant kwam op de markt, veelal onder de naam ‘lab grown’. Nieuwe behandelingen van diamant zagen het licht. En door middel van ‘block chain’-technieken worden de herkomst van geslepen diamanten traceerbaar.

Passie overbrengen

“De Basiscursus diamant geef ik nog steeds één of tweemaal per jaar op Zadkine Vakschool Schoonhoven”, vervolgt George. “En ondertussen heb ik nu ook de verhalen over de eigenschappen van diamant op papier gezet. En die over de winning, vindplaatsen, bewerking, handel, waardebepaling, certificering, het onderscheid vals of echt, plus de geschiedenis van de Koning der edelstenen, waarin Amsterdam een prominente plaats inneemt. Het is lang geleden dat er in het Nederlands een boek is verschenen op dit vakgebied. Diamant, Koning der Edelstenen is bedoeld voor juweliers, goudsmeden én voor hun klanten en alle andere liefhebbers van deze bijzondere edelsteen. Ik hoop met dit boek de passie die ik mijn hele leven al heb voor dit mooie vak op de lezers over te brengen!”

Het boek kan besteld worden via deze bestellink