In de afgelopen tijd is er veel gepubliceerd over de maatregelen omtrent het coronavirus. Alle informatie vindt u terug via onderstaande berichten op deze pagina.

Heeft u verder nog vragen? Mail uw vragen naar federatie@fgz.nl of bel ons via (079) 331 53 00.

Vanaf zondag 28 november 2021 gelden er weer nieuwe regels voor de detailhandel. Voor de gehele detailhandel (essentieel en niet-essentieel) geldt een wettelijke norm van 1 bezoeker per 5 m2 en de niet-essentiële detailhandel moet tussen 17.00 uur en 05.00 uur gesloten zijn.

Naast de regels die gelden vanaf 6 november (zie hier), gelden voor niet-essentiële winkels en contactberoepen vanaf 13 november extra maatregelen. Lees hier meer.

Vanaf 6 november 2021 heeft het kabinet het dragen van een mondkapje in voor het publiek toegankelijke ruimtes zoals winkels, musea, restaurants en theaters weer verplicht. Een winkel is in principe altijd een voor het publiek toegankelijke ruimte als deze geopend is (er is vooralsnog geen uitzondering gemaakt voor het moment van zitten). Dus ook tijdens zitmomenten dient het mondkapje op te blijven. De mondkapjesplicht geldt ook voor contactberoepen dus ook bij het prikken van gaatjes in oren of neusvleugels. Lees hier meer.

Per 6 november 2021 geldt voor winkels weer de mondkapjesplicht. Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, is het belangrijk dat iedereen ook de basisregels blijft volgen. Mensen kunnen elkaar nog steeds besmetten, ook na vaccinatie. Lees hier meer.

Informatie over de steunmaatregelen en verantwoord winkelen vindt u hier terug.

De Federatie Goud en Zilver heeft voor leden een poster ontwikkeld die u zelf kunt downloaden, printen en op uw etalageruit kunt hangen. Lees hier meer.

Per 3 maart is de uitoefening van alle contactberoepen weer toegestaan. Een deel van het werk in de sieraden- en uurwerkenbranche kan echter niet op 1,5 meter afstand worden gedaan; zoals het prikken van gaatjes en het nemen van iemands ringmaat. De ondernemers en hun medewerkers moeten voor dit deel van hun werk ten tijde van COVID-19 de regels van het Generiek kader coronamaatregelen naleven (met name de extra aandachtspunten voor contactberoepen). Lees hier meer. Voor dit deel van het werk wordt geadviseerd (is niet verplicht) om een gezondheidscheck uit te voeren en op afspraak te werken. Per 6 november 2021 is het wel weer verplicht een neus-/mondmasker te dragen.

Naast bovenstaande maatregelen dient de ondernemer zich te allen tijde (ook ten tijde van Covid-19) te houden aan de landelijke Hygiënerichtlijn voor het piercen van oren en neusvleugels. Lees hier meer.

In de afgelopen periode heeft de Federatie Goud en Zilver diverse Nieuwsflitsen verstuurd om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen voor ondernemers i.v.m. het coronavirus. Mocht u niet alle berichten hebben ontvangen, of wilt u alles in één oogopslag teruglezen dan kan dat hier.

Het coronavirus zorgt bij werkgevers en werknemers voor vragen. In dit artikel worden alle arbeidsrechtelijke onderwerpen behandeld, zoals rechten en plichten tijdens quarantaine, vrees voor besmetting, het sluiten van scholen en ziekte. Lees hier meer.