In de afgelopen tijd is er veel gepubliceerd over de maatregelen omtrent het coronavirus. Alle informatie vindt u terug via onderstaande berichten op deze pagina.

Heeft u verder nog vragen? Mail uw vragen naar federatie@fgz.nl of bel ons via (079) 331 53 00.

In de afgelopen periode zijn veel mensen beter bestand geraakt tegen het coronavirus door vaccinaties, boosterprikken en opgebouwde immuniteit. De overheid stelt daarom de maatregelen bij en het land kan weer open. Hier vindt u de stappen die de komende periode gezet worden.

Het kabinet versoepelt de coronamaatregelen. Vanaf 26 januari kunnen alle winkels en contactberoepen open tussen 05.00 en 22.00 uur.

Het kabinet versoepelt de coronamaatregelen. Vanaf 15 januari mogen niet-essentiële winkels zoals juweliers en goudsmeden open zijn van 05.00 tot 17.00 uur. Essentiële winkels blijven open tot 20.00 uur. Dit is het resultaat van de gezamenlijke lobby van de winkelbranches, waaronder de Federatie Goud en Zilver.

Vanaf 6 november 2021 heeft het kabinet het dragen van een mondkapje in voor het publiek toegankelijke ruimtes zoals winkels, musea, restaurants en theaters weer verplicht. Een winkel is in principe altijd een voor het publiek toegankelijke ruimte als deze geopend is (er is vooralsnog geen uitzondering gemaakt voor het moment van zitten). Dus ook tijdens zitmomenten dient het mondkapje op te blijven. De mondkapjesplicht geldt ook voor contactberoepen dus ook bij het prikken van gaatjes in oren of neusvleugels. Lees hier meer.

Informatie over de steunmaatregelen en verantwoord winkelen vindt u hier terug.

De Federatie Goud en Zilver heeft voor leden een poster ontwikkeld die u zelf kunt downloaden, printen en op uw etalageruit kunt hangen. Lees hier meer.

Een deel van het werk in de sieraden- en uurwerkenbranche kan echter niet op 1,5 meter afstand worden gedaan; zoals het prikken van gaatjes en het nemen van iemands ringmaat. De ondernemers en hun medewerkers moeten voor dit deel van hun werk ten tijde van COVID-19 de regels van het Generiek kader coronamaatregelen naleven (met name de extra aandachtspunten voor contactberoepen). Lees hier meer. Voor dit deel van het werk wordt geadviseerd (is niet verplicht) om een gezondheidscheck uit te voeren en op afspraak te werken. Bij de werkzaamheden is het verplicht een neus-/mondmasker te dragen.

Naast bovenstaande maatregelen dient de ondernemer zich te allen tijde (ook ten tijde van Covid-19) te houden aan de landelijke Hygiënerichtlijn voor het piercen van oren en neusvleugels. Lees hier meer.

In de afgelopen periode heeft de Federatie Goud en Zilver diverse Nieuwsflitsen verstuurd om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen voor ondernemers i.v.m. het coronavirus. Mocht u niet alle berichten hebben ontvangen, of wilt u alles in één oogopslag teruglezen dan kan dat hier.

Het coronavirus zorgt bij werkgevers en werknemers voor vragen. In dit artikel worden alle arbeidsrechtelijke onderwerpen behandeld, zoals rechten en plichten tijdens quarantaine, vrees voor besmetting, het sluiten van scholen en ziekte. Lees hier meer.