In de afgelopen tijd is er veel gepubliceerd over de maatregelen omtrent het coronavirus. Inmiddels is het land weer open, maar moet iedereen zich nog wel  blijven inzetten om verspreiding te voorkomen. Op deze pagina houden wij u op de hoogte van de laatste informatie.

Heeft u verder nog vragen? Mail uw vragen naar federatie@fgz.nl of bel ons via (079) 331 53 00.

Algemene adviezen

In de afgelopen periode zijn veel mensen beter bestand geraakt tegen het coronavirus door vaccinaties, boosterprikken en opgebouwde immuniteit. Het blijft voor iedereen wel verstandig om zich nog steeds aan de adviezen te houden die de verspreiding van het virus aantoonbaar beperken:

• Was regelmatig uw handen.
• Hoest en nies in de elleboog.
• Schud geen handen.
• Houd afstand.
• Draag een mondkapje op plekken waar het druk is.
• Zorg voor voldoende frisse lucht.
• Bij klachten: blijft thuis en doe een test (ook als je gevaccineerd bent).
• Maak betaalautomaten, deurklinken etc. regelmatig schoon.

In een brief aan hun leden roepen voorzitters Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) ondernemers op om zich goed voor te bereiden op oplopende COVID-besmettingen en het komend najaar/winter. Lees meer…

Informatie over de steunmaatregelen en verantwoord winkelen vindt u hier terug.

Een deel van het werk in de sieraden- en uurwerkenbranche kan echter niet op 1,5 meter afstand worden gedaan; zoals het prikken van gaatjes en het nemen van iemands ringmaat. De ondernemers en hun medewerkers moeten voor dit deel van hun werk ten tijde van COVID-19 de regels van het Generiek kader coronamaatregelen naleven (met name de extra aandachtspunten voor contactberoepen). Lees hier meer. Voor dit deel van het werk wordt geadviseerd (is niet verplicht) om een gezondheidscheck uit te voeren en op afspraak te werken. Bij de werkzaamheden is het verplicht een neus-/mondmasker te dragen.

Naast bovenstaande maatregelen dient de ondernemer zich te allen tijde (ook ten tijde van Covid-19) te houden aan de landelijke Hygiënerichtlijn voor het piercen van oren en neusvleugels. Lees hier meer.

Het coronavirus zorgt bij werkgevers en werknemers voor vragen. In dit artikel worden alle arbeidsrechtelijke onderwerpen behandeld, zoals rechten en plichten tijdens quarantaine, vrees voor besmetting, het sluiten van scholen en ziekte. Lees hier meer.

In de afgelopen periode heeft de Federatie Goud en Zilver diverse Nieuwsflitsen verstuurd om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen voor ondernemers i.v.m. het coronavirus. Mocht u niet alle berichten hebben ontvangen, of wilt u alles in één oogopslag teruglezen dan kan dat hier.