Op 6 juli opende de expositie met ‘Meesterstukken’ en ‘Miniaturen’ van de eindexamenstudenten van de Vakschool voor edelsmeden. Zij pronken t/m 9 december (Zilvernacht) in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Elk jaar biedt het museum een podium aan deze startende talenten door de Meesterstukken te tonen aan het grote publiek. Wat er komt is iedere keer een grote verrassing. Naast de Meesterstukken zijn verder de Miniaturen van de derdejaars te bewonderen. Er zijn voor de studenten verschillende prijzen te winnen om hun carrière een vliegende start te geven. Ook het publiek kan stemmen!
Prijzen
De studenten kunnen een Videoprijs winnen met een videoverslag over het maakproces van hun meesterstuk. De videoprijs is een initiatief van de Vrienden van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven en heeft tot doel om studenten aan te zetten tot nadenken over hun commerciële presentatie. Een vakjury, bestaande uit een docent, smid en vakexpert beoordeelt de stukken en reikt de vakjuryprijs uit, bestaande uit waardebonnen van groothandels uit het vak en edelstenen.
Publiek mag stemmen voor Publieksprijs
Ook het publiek mag meestemmen! We nodigen bezoekers van harte uit hun stem uit te brengen komende weken. Vul de naam van de student in van het Meesterstuk waar je het meest van onder de indruk bent.
Een oude traditie in ere hersteld
Tot ver in de 18e eeuw werd de opleiding tot goud- of zilversmid door de Gilden zelf verzorgd. Op jonge leeftijd ging de leerling bij een zilversmid werken om uiteindelijk gezel te worden. Als je tenslotte het vak zeer goed beheerste mocht je – na goedkeuring door de meester waar je werkzaam was – een meesterproef afleggen. Op initiatief van een kleine groep zilversmeden uit Schoonhoven werd in 2004 deze oude traditie in een nieuw jasje gestoken. De studenten van Vakschool Schoonhoven moeten tegenwoordig hun opleiding afronden door het afleggen van een ‘proeve van bekwaamheid’ genaamd ‘Meesterstuk’. Daarin laten ze hun technisch vakmanschap en creativiteit zien. Dit jaar dus alweer voor de 18e keer.
‘Meesterstukken’ komt mede tot stand dankzij: JUWON, Rob Glastra Fotografie Schoonhoven, Bijou Moderne, BirGem, Fa. G.J. van den Bergh Zilverwerken, Herens & Herens, Artis Causa & Vakschool Schoonhoven, Vrienden van het Nederlands Zilvermuseum, Vakschool Schoonhoven/ROC Zadkine.
Afgebeeld de Meesterstukken van Rosalie Lanting (l) en Mare Harzing (r), foto’s: Rob Glastra