Technologische doorbraak op het gebied van precisie-uurwerken

Frederique Constant introduceert een wereldprimeur: een oscillator van silicium die tikt met maar liefst 288.000 trillingen per uur, of 40 Hz. De Slimline Monolithic Manufacture definieert opnieuw het werkingsprincipe van mechanische horloges; het tikt tien keer sneller dan de meeste mechanische uurwerken.

Dankzij het innovatieve ontwerp en de kleinere afmetingen past deze revolutionaire hoogfrequente oscillator van silicium in een traditionele uurwerkconfiguratie. De 40mm Slimline Monolithic Manufacture is het eerste horloge ter wereld met een frequentie van 40Hz, verkrijgbaar voor een prijs die in lijn is met de visie van het bedrijf: luxe horloges toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen.

Samenwerking met Flexous
Het idee achter de monolithische oscillator ontstond drie jaar geleden tijdens een ontmoeting tussen Peter Stas, medeoprichter en voormalig CEO van Frederique Constant, en Dr Nima Tolou, oprichter en CEO van Flexous (de innovatieve horlogetechnologietak van YES!Delft, een toonaangevende Nederlandse tech incubator die gespecialiseerd is in buigzame of flexibele mechanismen). Na hun ontmoeting gaf het team van Frederique Constant Flexous opdracht om een uniek, flexibel oscillerend systeem te produceren. De technische doelstellingen waren duidelijk: een grootte vergelijkbaar met die van een traditionele balans, een gangreserve van 80 uur en een rendabele formule die fabricage van aanzienlijke hoeveelheden tegen een redelijke prijs mogelijk zou maken.

Monolithische oscillator
In de Slimline Monolithic Manufacture vervangt Frederique Constant de 26 onderdelen van de klassieke regulator door één enkele onderdeel met twee regelende gewichten. De nieuwe geometrie van de flexuren en gewichten maakte het mogelijk om de oscillator (9,8 mm doorsnee x 0,3 mm dikte) aanzienlijk te verkleinen totdat deze voor het eerst overeenkomt met een klassieke regulator. Het ankersysteem werd voor het eerst in de flexuren geïntegreerd. Daardoor werden de afmetingen aanzienlijk kleiner, kon een ultradunne oscillator worden gecreëerd, en werden alle functies in één dunne siliciumlaag verwerkt. De derde innovatie zijn de afstelgewichten die zijn gebruikt om de flexibele oscillator te regelen (net als bij een traditionele balans met veer). Hierdoor kunnen horlogemakers de frequentie gemakkelijk fijn afstellen.

Monokristallijn silicium
De oscillator is gemaakt van monokristallijn silicium. Dit materiaal schrapt de zwakste punten van een traditionele balansveer. Monokristallijn silicium is 100% antimagnetisch, bestand tegen temperatuurschommelingen, minder gevoelig voor zwaartekracht en vier keer lichter dan een klassiek assortiment. De afwezigheid van mechanische koppeling betekent minder wrijving tussen en slijtage van de onderdelen. Er is dus minder kracht nodig om het echappement wiel en het oscillerende systeem aan te drijven. Tot slot, maar niet minder belangrijk: silicium hoeft niet gesmeerd te worden. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van het echappement op lange termijn.

30e uurwerk van Frederique Constant
Omdat een traditioneel raderwerk de halsbrekende snelheid van een 40 Hz regulateur niet aankan, hebben de horlogemakers van Frederique Constant een nieuwe basis voor het uurwerk ontworpen – het automatische kaliber FC-810. Dit kaliber kan met de snelheid van de nieuwe oscillator van silicium functioneren en biedt tevens een aanzienlijk gangreserve van 80 uur.

Slimline Monolithic Manufacture
De Slimline Monolithic Manufacture van Frederique Constant, met drie wijzers en datumaanduiding, is het eerste model met dit baanbrekend uurwerk. Het nieuwe horloge met een ronde kast van 40 mm heeft een elegante, klassieke wijzerplaat met een geguillocheerd ‘Clous de Paris’-motief, Romeinse cijfers en Breguet-wijzers. De pulserende oscillator van het horloge is zichtbaar door een opening bij 6 uur. Het automatisch FC-810 kaliber is zichtbaar door de achterzijde van de kast. De traditionele versiering combineert Geneva stripes met perlage, en het oscillerende gewicht is opengewerkt. Het model is verkrijgbaar in drie limited editions: 810 stuks van roestvrij staal met een blauwe wijzerplaat en 810 stuks van roestvrij staal met een zilverkleurige wijzerplaat (advies-w.v.p. € 4.495 en 81 stuks van 18-karaaats roségoud (advies-w.v.p. € 14.995).

www.frederiqueconstant.com