Tijdens de voorjaarsbeurs JEWELS & WATCHES 2020 introduceerde SILK Jewellery niet één maar twee nieuwe collecties. De eerste collectie, EDGED, bestaat uit sieraden gebaseerd op de zeshoek en de tweede, ELEMENTS, is geïnspireerd op de driehoek.

EDGED
EDGED is SILK’s eerste nieuwe collectie dit voorjaar. Een zeer mannelijke en geometrische sieradenlijn geïnspireerd door de kracht van de hexagon, beter bekend als de zeshoek. Het gaat om ontwerpen met sterke slanke vormen en rechte lijnen.

Geïntrigeerd door de betekenis en soms verborgen betekenissen van vormen, schetste Maarten Smetsers (medeoprichter en ontwerper van SILK Jewellery) een nieuwe collectie gebaseerd op en geïnspireerd door de zeshoek die o.a. veel in de natuur voorkomt. De hexagon als symbool van harmonie en balans. Van alle geometrische vormen in de geometrie beschouwt hij de zeshoek als de meest krachtige en fascinerende.

“Soms is een vorm meer dan alleen een groep verbonden lijnen”, aldus Maarten. “Het gebruik van vormen kan duidelijk of subtiel zijn en verschijnen in afbeeldingen of als elementen in een ontwerp. Het is razend interessant om de veelvoorkomende vormen die in ontwerpprojecten worden gebruikt en de signalen die ze kunnen overbrengen nader te bekijken.”

ELEMENTS
Naast de EDGED collectie liet Maarten zich voor de tweede nieuwe collectie, ELEMENTS, opnieuw inspireren door een geometrische vorm, dit keer de driehoek. Ook de vier elementen vuur, water, lucht en aarde uiten zich symbolisch in een driehoek. Dit resulteerde in een kleurrijke en innovatieve sieradenlijn met RAW bewerkingen die een krachtige symboliek uitstraalt.

Terug naar de basis en tegelijkertijd een stap verder gaan, dat was de gedachte die Maarten voor ogen had bij het ontwerpen van ELEMENTS. “Sieraden maken in zijn puurste vorm. Met ELEMENTS introduceren we ontwerpen met een onmiskenbare handmade handtekening. We hebben onszelf meer dan ooit uitgedaagd. Verschillende technieken van slijpen, polijsten, hameren en andere manieren uitgeprobeerd om tot het resultaat te komen dat we nu hebben”, zegt Maarten.

“De elemententekens zijn gebaseerd op de driehoek, een van de oudste geometrische tekens die de mensheid ooit heeft gebruikt. Een belangrijk teken in de geschiedenis van landen, stammen en individuen over de hele wereld waarbij één betekenis zonder uitzondering altijd naar voren komt: die van kracht. Maar het betekent ook verbinding, uithoudingsvermogen en transcendence; om zichzelf ten goede te transformeren.”

www.silkjewellery.nl

Museum Prinsenhof