De leden van de Sectie Taxateurs van juweliersartikelen van na 1952 kwamen bij elkaar voor een gezellige en leerzame bijeenkomst, op 13 mei in CODA Museum in Apeldoorn. CODA beschikt over de grootste museale verzameling kunstenaars- en modesieraden ter wereld. Naast een ledenvergadering was er een interessante presentatie van edelsteenkundige Peter Groenenboom over – zeer actueel – synthetische diamant.

De dag begon met een rondleiding door het museum. De groep zag twee exposities, ‘Dance in the Court of Justice’ met beeldhouwwerken van Henk Visch en Traveling Bricks met voertuigen gemaakt van Legostenen.

Collectors item
Bij de collectie sieraden die het museum biedt vertelde taxateur Anita Veenendaal over de getoonde hedendaagse Nederlandse sieraden. De gouden armband die ze aanwees werd door de collega’s ingeschat als meest kostbare van de collectie, maar Anita vertelde dat het elzenhouten collier Tiere van Dorothea Prühl, dat minder indruk maakte, een collectors item is met een waarde van zo’n 12.000 euro. Zo zie je maar…

Ledenvergadering
Tijdens de ledenvergadering vertelde Patrick Thio, secretaris van de sectie, dat er diverse ontwikkelingen gaande zijn, waaronder een wisseling van bestuursleden. Hugo van Baal heeft zijn taak als duovoorzitter neergelegd en medevoorzitter Evert Kwakernaak zal dit later dit jaar doen. Anita Veenendaal is bereid gevonden om toe te treden tot het bestuur. Gezocht wordt naar sectieleden die willen meedenken over de activiteiten van de sectie en over de opleiding tot Taxateur van juweliersartikelen van na 1952.
Van deze opleiding, die een jaar duurt, is de branche de opdrachtgever. De FGZ houdt in een register bij wie het diploma heeft behaald. Gediplomeerden kunnen zich aansluiten bij de Sectie Taxateurs en krijgen een stempel dat ze kunnen gebruiken op hun taxatierapporten. De sectie gaat kijken naar nieuwe manieren om de gediplomeerde taxateurs beter herkenbaar te laten zijn. Verder werd er gesproken over hoe belangrijk het is om je te blijven bekwamen als taxateur, ook na het behalen van het diploma. Het blijkt dat cursisten nogal eens onderschatten hoeveel oefening hiervoor nodig is. Er komen diverse suggesties om de cursisten te helpen, maar relevant is en blijft dat taxateurs zélf aan de slag gaan.

Tijdens deze dag werd aandacht besteed aan het project Ambacht+. Hiermee wordt de ambachtelijke branches een aantal tools geboden: een kostprijsberekeningstool, branchecijfers en een platform voor relevante opleidingen. Lees hier meer over het project Ambacht+.
Voor volgende bijeenkomsten komen vanuit de groep diverse opties, zoals het bezoeken van veilinghuizen, bedrijven die voor deze beroepsgroep belangrijk zijn en studiedagen met oefensessies.

Synthetische diamant
Een actueel onderwerp is synthetische diamant. Ook voor de taxateurs is de opkomst van deze diamant een belangrijke ontwikkeling; ze krijgen er bij taxaties mee te maken. Na de lunch was er een presentatie van edelsteenkundige Peter Groenenboom die hier vanuit zijn grote kennis en ervaring over vertelde; niet alleen over de fysische eigenschappen van synthetische diamant, maar ook over de markt- en prijsontwikkelingen (zie ook het verslag van Peter over de beurs in Hong Kong op www.ondernemers.fgz.nl). Over dit onderwerp werd uitgebreid nagepraat tijdens de borrel waarmee de dag werd afgesloten.

Op de foto’s:
De armband Tiere van elzenhout van Dorothea Prühl en twee voorbeelden van voertuigen van Legostenen