Als ondernemer in de wereld van juweliers, edelsmeden en horlogemakers is het van essentieel belang om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends, technologieën en ontwikkelingen in de branche. En dus is het ook belangrijk met andere ondernemers van gedachten te wisselen. Dat gebeurde in oktober bij Juwelier Geerling in Bussum tijdens een netwerkbijeenkomst.

Voorheen konden ondernemers ideeën met elkaar uitwisselen tijdens de landelijke bijeenkomsten van de FGZ. Om uiteenlopende reden werden deze minder bezocht. Reden voor de FGZ het initiatief te nemen om te onderzoeken of er wel belangstelling is voor bijeenkomsten op regionaal niveau. Op 10 oktober was er de testcase bij Juwelier Geerling, waar geïnteresseerde collega’s welkom werden geheten door FGZ-voorzitter Gerard Roksnoer.

Platform voor professionals
De regioavond biedt een platform waar professionals uit de branche samenkomen om te leren van experts, ervaringen uit te wisselen en hun passie voor juwelen en horloges te delen. “De avond versterkt de banden binnen de juweliersgemeenschap, want het delen van ervaringen en inzichten met collega’s inspireert en ondersteunt”, aldus Gerard. “Daarom nodigen we niet alleen FGZ-leden uit. Ook niet-leden zijn van harte welkom.”
De testcase op 10 oktober was meteen een groot succes. De avond werd georganiseerd in samenwerking met Juwelier Geerling in Bussum. Gastvrouw en -heer Esther en Joost Geerling hadden juweliers, edelsmeden, horlogemakers en leveranciers uit de regio uitgenodigd in hun zaak om ervaringen uit te wisselen en over belangrijke onderwerpen te sparren. Er waren ook twee gastsprekers uitgenodigd om te praten over de onderwerpen beveiliging en bedrijfsopvolging.

Beveiliging
Beveiliging is iets waar iedere ondernemer in de branche mee te maken heeft. De Werkgroep Beveiliging van de FGZ organiseert al jaren de Training Beveiliging en Preventie (voorheen de Masterclass Beveiliging). Annemarie Meester is de nieuwe trainer. Zij vertelde tijdens de regioavond over wat de training inhoudt en waar je onder meer op moeten letten bij de beveiliging van je zaak. Over en weer werden diverse ervaringen gedeeld. Iedereen was het er over eens dat de branche het over het algemeen goed doet. “De pakkans is groot voor criminelen en de kans op buit klein”, zo vertelde Annemarie. “Dit komt omdat we zo alert zijn in de branche. Dat willen we natuurlijk zo houden en dus is het van het grootste belang dat we waakzaam blijven!”

Bedrijfsovername
Paul Overwater van MKB Advies Partners was daarna aan het woord. De FGZ werkt al lange tijd samen met Paul op het gebied van advies over bedrijfsopvolging en -beëindiging. Paul heeft vaker op bijeenkomsten gesproken, organiseerde vorig jaar nog een speciale webinar voor FGZ-leden en heeft inmiddels menig lid geholpen met het overnameproces. Tijdens de regioavond kwamen aandachtspunten ter sprake als overname binnen de familie en het vinden van een externe overnamekandidaat. “Voor elke ondernemer komt ooit het moment van een bedrijfsovername”, aldus Paul. “Door de dagelijkse gang van zaken zijn veel ondernemers hier nauwelijks mee bezig, terwijl het verkopen van een bedrijf meer tijd kost dan vooraf gedacht.” De huidige krapte op de arbeidsmarkt en de doorstroom op de Vakschool in Schoonhoven kwamen ook aan bod. Iedereen was het er over eens dat hier een enorme uitdaging ligt voor de branche om de volgende generatie warm te maken voor onze mooie branche.

Onmisbaar
Mede door het enthousiasme van de aanwezige ondernemers wil de FGZ deze bijeenkomsten vaker organiseren. “Uit het succes van deze eerste regioavond kunnen we opmaken dat zo’n bijeenkomst onmisbaar is voor iedereen in de wereld van sieraden en horloges”, vindt Gerard Roksnoer. “Deze avond bood beslist kansen voor groei en inspiratie en Esther en Joost hebben er veel werk gemaakt met lekkere hapjes en drankjes. We zijn blij dat zij bereid waren zo veel vakgenoten te ontvangen en we danken beiden heel hartelijk voor hun gastvrijheid!”

Een regiobijeenkomst in uw zaak?

Lijkt het u ook leuk zo’n avond samen met de FGZ te organiseren en vakgenoten in uw zaak te ontvangen? Neem dan contact op via federatie@fgz.nl. Meer nieuws over de regioavonden volgt via de digitale nieuwsbrief Edelmetaal Online.

Training Beveiliging en Preventie volgen?

Tijdens de (gratis) Training Beveiliging en Preventie wordt in één dagdeel aandacht besteed aan veel aspecten op het gebied van veiligheid en advies gegeven over een betere beveiliging van de winkel. Wilt u een training meemaken? Neem dan contact op via federatie@fgz.nl.

Bedrijfsovername, een paar tips

• Begin op tijd: tijdig starten met stoppen brengt rust, overzicht én een hogere overnamesom.
• Betrek alle kinderen bij het overnameproces. Zij zijn vaak oprecht betrokken en voelen zich miskend als ze pas iets horen als alles in kannen en kruiken is.
• Vermijd morele verplichtingen:
Er zitten onmiskenbare voordelen aan een opvolging binnen de familiesfeer. Toch kan geleidelijk ook een vervelende situatie gaan ontstaan, bijvoorbeeld als de ouders bij het bedrijf blijven wonen. Voordat iemand het goed in de gaten heeft, komt de zorg voor de ouders op de schouders van de opvolgende kinderen terecht. Of andersom: de ouders zijn ineens en ook tegen hun zin fulltime oppas voor de kleinkinderen. En schoondochter voelt zich misschien wel een taxibedrijf, omdat ze iedereen naar allerlei afspraken brengt. Het sluipt erin. De vanzelfsprekendheid waarmee zulke situaties ontstaan is verraderlijk.
• Overtuig elkaar met (zakelijke) argumenten: Een bedrijf overnemen betekent ook dat opvolger en ouders moeten samenwerken. Samenwerken en het bedrijf succesvol overdragen staat of valt met open met elkaar praten. Communiceer. Wat vinden de ouders belangrijk, wat vindt de opvolger belangrijk? Heb het daarover en vraag ernaar. Wat verwachten de ouders van de opvolger, van de bedrijfsvoering, van de toekomst en wat zijn omgekeerd de verwachtingen?
• Neemt een werknemer het bedrijf over, begin dan pas met onderhandelen als duidelijk is waar belemmeringen zitten. Daarmee kunt u vanaf het begin rekening houden.
• Luister goed en vat wat de ander zegt samen. Bij onduidelijkheden: vraag door wat er bedoeld wordt.

Meer informatie over bedrijfsopvolging is te vinden op www.mkbap.nl/bedrijfsovername (ook voor het aanvragen van de handleiding ‘Uw bedrijf verkopen, nu of later?’)