Winkeliers roepen consumenten op vooral te pinnen. Ze reageren hiermee op het besluit van de banken om sealbagautomaten per direct te sluiten. Winkeliers willen met de pin-oproep voorkomen dat zij te veel contant geld in huis krijgen. De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland dringt er bij overheid en banken op aan de infrastructuur voor contant geld sterk te verbeteren.

Het sluiten van de sealbagautomaten maakt het voor winkeliers aanmerkelijk lastiger om contant geld af te storten bij hun bank. Alternatieve afstortlocaties zijn er ook onvoldoende doordat veel bankkantoren de openingsuren beperken en de automaten bij tabaks- en gemakswinkels door de lockdown niet toegankelijk zijn. Daar waar de banken aangeven dat er nog zo’n 1.000 afstortautomaten beschikbaar zijn, zijn dit vooral automaten waar gastgebruik niet is toegestaan. Per saldo is er voor een winkelier maar een beperkt aantal afstortmogelijkheden geopend, die ook nog eens sterk in openingstijden beperkt zijn. Een situatie die eigenlijk niet acceptabel te noemen is.

Infrastructuur moet sterker
De Nationale Winkelraad (NWR) is al langer met De Nederlandse Bank en de banken in gesprek over de afhandeling van contant geld. Janwillem Burgering stelt namens de NWR: “Als kabinet en De Nederlandse Bank er op staan dat winkels contant geld blijven accepteren, moeten zij wel zorgen voor een goede infrastructuur. We zien echter dat de service naar winkeliers de laatste jaren steeds minder wordt. Het kan niet zo zijn dat de risico’s van het contante geld bij de winkelier komt te liggen. Met deze maatregel werden wij ook overvallen. Winkeliers hebben niet de gelegenheid gehad zich voor te bereiden op deze nieuwe situatie.”