In 2021 vroeg Alpina om input voor het ontwerp van drie duurzame modellen gemaakt van bestaande onderdelen in het kader van het Community Watch-project. Dat werd op 11 december vorig jaar officieel gepresenteerd ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Bergen en ter ondersteuning van de Fondation Salomon, die zich inzet voor verongelukte bergsporters en hun gezinnen. Deze uurwerken, met name het model Alpiner4 Chronograph ‘Granite’, hadden zoveel succes dat Alpina besloot om dit populaire model aan de huidige collectie toe te voegen, samen met twee andere, soortgelijke modellen.

Geïnspireerd door de natuur en zijn fans
Dicht bij de natuur en de community: Alpina heeft een intieme en exclusieve band met de Alpen, en alle liefhebbers die de toppen ervan met hun blote handen beklimmen of van de hellingen skiën. Toen het bedrijf besloot om drie modellen te creëren om zijn milieuvriendelijke inzet te laten zien, kwam de community met maar liefst 5900 verschillende namen en honderden variaties van kasten, banden, wijzerplaten en wijzers!

Alpiner4 Chronograph ‘Granite’ is één van de winnende namen die tijdens deze hartstochtelijke zoektocht werd gevonden. Dit populaire uurwerk is nu op vraag van de community in de collectie opgenomen als de ‘Alpiner4 Chronograph Automatic’. Het heeft nog steeds een granieten inspiratie. Hoe dan? De stalen kast van het horloge doet denken aan het graniet uit de Alpen. En de band is ook van staal. Dit stevige materiaal is één van de vier fundamentele criteria van een sporthorloge, namelijk robuustheid, en maakt er een perfecte tool watch van, klaar om de toppen mee te beklimmen. Tot slot is de lichtblauwe wijzerplaat, geïnspireerd door Alpenmeren, ontzettend trendy! Deze kenmerken hebben de Alpina community verleid en worden nu aangeboden aan alle verzamelaars van fijne Swiss Made uurwerken. Maar dat is niet alles.

Tussen bos en graniet
Alpina werkt de stijl en inspiratie van het eerste model verder uit en maakt de nieuwe Alpiner4 Chronograph Automatic-lijn af met twee andere variaties. De eerste neemt de kenmerken van zijn voorganger over: een stevige, 44 mm stalen kast die waterbestendig is tot 100 meter met een gegraveerde, schokbestendige en anti-magnetische achterkant, saffierglas, een stalen armband, een bidirectionele draaibare ring en een 24-uur markering. De ‘granieten’ nuance wordt prachtig onderstreept door een nieuwe grijze wijzerplaat met soleillé-afwerking. De rode minutenwijzer van de chronograaf verandert van kleur in de zon en biedt een uitstekende leesbaarheid, voor meer precisie en leescomfort.

De derde versie doet denken aan de bossen van de Alpen dankzij een expressieve, eigentijdse dennengroene wijzerplaat met soleillé-afwerking. Om de bosmetafoor compleet te maken, is het model uitgevoerd met een schorsbruine kalfsleren band met gebroken witte stiksels. Net als de andere twee modellen is deze versie voorzien van lichtgevende stalen wijzers en uitgevoerd met het AL-860-uurwerk met automatisch opwindmechanisme. Het tikt met een frequentie van 28.800 trillingen per uur en biedt een gangreserve van 55 uur.

www.alpina.com