De Classics Worldtimer Manufacture werd in 2012 gepresenteerd en is in recordtijd een van de bestverkochte uurwerken van Frederique Constant geworden. Het model wordt alom geprezen door de horloge-community. Een aanhoudend succes dat vandaag zijn tienjarig bestaan viert met twee zeer exclusieve beperkte oplages: de eerste in 18-karaats roségoud, met een oplage van 88 exemplaren, en de tweede in staal, in 1888 exemplaren. De uurwerken nodigen uit tot reizen en het verkennen van de wereld en illustreren perfect de geschiedenis van het huis, van Nederland naar Zwitserland, met een tussenstop in Hong Kong.

Deze bijzondere creatie drukt een stempel op de geschiedenis van Frederique Constant die continenten en grenzen overschrijdt. De Classics Worldtimer Manufacture is een reisicoon dat in 2012 voor het eerst werd gepresenteerd. Het is uitgegroeid tot een must-have die in 2022 zijn tienjarig bestaan viert. En dat is aanleiding tot een feestje: Frederique Constant presenteert twee exclusieve limited editions waar verzamelaars en liefhebbers van mooie horloges reikhalzend naar hebben uitgekeken.

De Classics Worldtimer Manufacture stapt de wereld van NFT in

Om deze verjaardag op het juiste niveau te vieren, heeft Frederique Constant besloten van de gebaande paden af te wijken en de traditionele horlogerie op te schudden door zijn icoon een reis door het web 3.0 aan te bieden: de Classics Worldtimer Manufacture wordt een NFT.

Een NFT (Non Fungible Token) is een digitaal actief binnen een contract gepubliceerd op de blockchain. Het garandeert het eigendom van elk type digitale activa: artistiek werk, avatar, verzamelaarsobject, muziekproductie, enz. Het kan worden gekocht en verkocht op specifieke marktplaatsen, maar kan ook exclusieve ervaringen bieden aan de houders van deze activa (utilities).

De creatie van exclusieve NFT’s van de Classics Worldtimer Manufacture wordt toevertrouwd aan Rarecubes, een studio in Genève die is gespecialiseerd in blockchaintechnologie. Binnenkort wordt meer hierover gepubliceerd op de officiële website van Frederique Constant.

Een jubileum dat twee keer wordt gevierd

De twee nieuwe versies zijn gehuld in een diepblauwe kleur die doet denken aan de oceanen van de centrale wereldkaart, aangebracht in een grijze kleur in reliëf. Ze zijn uitgevoerd met lichtgevende indexen voor een perfecte leesbaarheid, zelfs ‘s nachts, en ook de uur- en minutenwijzers zijn bewerkt met hetzelfde lichtgevende materiaal. Vierentwintig steden prijken op een witte schijf, en op 6 uur wordt de datum weergegeven met een wijzer op een blauwe, fijn geguillocheerde wijzerplaat.

Van de eerste meest zeldzame en prestigieuze versie met een kast in 18-karaats roségoud worden slechts 88 exemplaren gemaakt. De tweede versie van staal is verkrijgbaar in een beperkte oplage van 1888 stuks. De uur-, minuten- en secondewijzers en de contour van de indexen hebben dezelfde tint als de kast. Beide horloges hebben een diameter van 42 mm en zijn voorzien van een marineblauwe band van alligatorleer met een vouwsluiting waarop het emblematische zegel van de Manufacture Frederique Constant is aangebracht, als een tijdloos paspoort voor grote reizigers.

Hoe kan de Classics Worldtimer Manufacture vandaag de harten van verzamelaars veroveren? Eén vraag waarop de nieuwe versies van het model verschillende antwoorden geven.

Een handige complicatie
Ten eerste met de handige Worldtimer-complicatie, geen creatie van horlogemakers voor horlogemakers, maar een complicatie waar een breed publiek elke dag iets aan heeft.

Met deze prachtige uitvinding, ideaal om te reizen, kan meteen de exacte tijd worden afgelezen in de 24 steden van de 24 tijdzones. Kers op de taart: de onmiddellijke weergave van steden waar het op dat moment dag of nacht is. New York, Bangkok, Rio de Janeiro of Dubai: elke stad verleidt al tien jaar lang reizigers overal ter wereld.

Eenvoudig te gebruiken
Ten tweede, een Manufacture uurwerk dat luxe horlogerie toegankelijk maakt. Al meer dan 15 jaar ontwerpt en assembleert Frédérique Constant eigen uurwerken in zijn fabriek in Genève.

Het resultaat is het automatische kaliber FC-718 met een gangreserve van 38 uur. Een bewezen betrouwbaarheid en een toonbeeld van eenvoud: met één kroon kunnen alle functies worden ingesteld dankzij een ingenieus systeem met drie posities. In de eerste positie kunt u het horloge opwinden. In de tweede positie kan de datum (naar boven) en de stad (naar beneden) worden ingesteld. En in de derde positie kunt u de centrale weergavetijd instellen.

Dankzij dit eenvoudige, intuïtieve ontwerp kan de drager de tijdzones doorkruisen zonder zich druk te maken over het aflezen van de tijd: de plaatselijke tijd (door de centrale wijzers) en de binnenlandse tijd (door de mobiele rand) worden automatisch gesynchroniseerd. Ook het onderscheid tussen dag- en nachttijdzones is duidelijk: de twee tinten van de schijf rond de wereldbol (donker voor nacht en wit voor dag) geven dit op natuurlijke wijze aan met twee opeenvolgende 12-uursegmenten, tegenover de betreffende referentiesteden.

De doorzichtige achterzijde van het horloge onthult het uitzonderlijke uurwerk. Net als elk authentiek Manufacture kaliber van Frederique Constant is het model prachtig versierd met Côtes de Genève, een verfijnde perlage van de platine, en een gesatineerde en strakke rotor.

De wereld binnen handbereik
De Classics Worldtimer Manufacture is vooral een moderne en tijdloze creatie die uitnodigt tot reizen. Het model is de afgelopen tien jaar alleen van kleur veranderd om de collectie aan te vullen met blauwe, bruine, grijze en groene versies die verwijzen naar net zoveel wilde landschappen, riffen en kleurrijke streken.

Deze wonderen van de natuur, die op de wijzerplaat over de vijf continenten zijn afgebeeld, getuigen van een wereld gevormd door gebeurtenissen en beschavingen. Als kostbare beschermers van culturen, tradities en knowhow houden ze het erfgoed in ere en bieden ze de kans aan nieuwsgierige reizigers om andere gebruiken en tradities te ontdekken en zo hun ervaring te verrijken.

Een invloed die de grenzen voorbijgaat
Dat geldt ook voor de geschiedenis van Frederique Constant. De oprichters, Aletta en Peter Stas, hebben een fascinerende, internationale en multiculturele achtergrond, waarmee ze het huis, en dus ook het iconische Classics Worldtimer Manufacture horloge, tot leven konden brengen.

Aletta en Peter Stas zijn van Nederlandse afkomst. Peter Stas studeerde aan de Harvard-universiteit in de Verenigde Staten en ging samen met zijn vrouw Aletta Stas-Bax naar Hong Kong voor zijn verdere loopbaan.

Tijdens een reis naar het Zwitserse Genève in 1988 viel het hen op dat de horloges in de etalages van horlogewinkels tot twee categorieën leken te behoren: enerzijds elegante, handgemaakte Zwitserse horloges met een echt horlogemechaniek – en dus erg duur – en anderzijds massaal geproduceerde modellen met een weinig verzorgde afwerking en design, maar tegen een veel lagere prijs. De reis bracht het echtpaar op het idee om klassieke ‘Swiss Made’ horloges te maken, van hoge kwaliteit maar tegen een betaalbare prijs.

In Hong Kong ontwikkelden Aletta en Peter Stas hun eerste prototype dat ze in 1992 op de beurs in Hong Kong presenteerden. Een Japanse klant plaatste zijn eerste bestelling van 350 stuks. In 1997 verliet het ondernemersechtpaar Hongkong en vestigde zich in Zwitserland om zich uitsluitend te wijden aan de ontwikkeling van het bedrijf.

Pim Koeslag, technisch directeur en meester uurwerkmaker, en de huidige algemeen directeur Niels Eggerding konden zich helemaal vinden in de manier van denken van Frederique Constant. Na een ontmoeting met Peter Stas besloten ook deze twee Nederlanders om naar Zwitserland te verhuizen. Pim Koeslag werd verantwoordelijk voor het ontwikkelen van inhouse uurwerken, waaronder het FC-718 kaliber. Zo ontstond ook de Manufacture zoals we die nu kennen.

Het succesverhaal haalt inspiratie uit de Amerikaanse manier van zakendoen, Zwitserse kwaliteit, Aziatische striktheid en Nederlandse kostenoptimalisering. Dit Frederique Constant-avontuur is net zo collectief als internationaal en vormt het DNA van het Huis. De Classics Worldtimer Manufacture is ontstaan uit die reis om de wereld en een multiculturele invloed: over de continenten, met een unieke beweging en piekfijn afgewerkt tot in de kleinste details.

www.frederique-constant.com