Conflictdiamanten

Conflictdiamanten (of bloeddiamanten) zijn diamanten uit conflictgebieden waarvan de opbrengst bestemd is om oorlogen te financieren. Rebellen uit o.a. bepaalde delen van Afrika verkopen de natuurlijke rijkdommen van hun land, waaronder diamanten, vaak om wapens te kunnen aanschaffen.

Kimberley Proces

Diamanten en oorlogen, geen fijne combinatie. Diamanten zijn immers nog altijd het ‘allermooiste liefdescadeau’. Maar hoe zit het nu eigenlijk met die conflictdiamanten? De kern van het antwoord op deze vraag is het Kimberley Proces. Tijdens een congres (in 2002 in Kimberley, Zuid-Afrika) hebben de Verenigde Naties met zeventig regeringen afgesproken dat er alleen nog diamanten verhandeld mogen worden binnen een garantiesysteem. Het Kimberley Proces is een certificeringssysteem waarmee wordt voorkomen dat conflictdiamanten in de legale handelsketen terechtkomen.

Controle

Dit betekent dat alle diamanten die een landsgrens over gaan moeten worden vervoerd in gesloten boxen, voorzien van documenten van regeringszijde en genummerd (en dus traceerbaar). Elke keer dat de boxen worden geopend omdat de diamanten een behandeling of verwerking moeten ondergaan, worden de documenten gecontroleerd. Voordat de stenen een volgende stap in het proces in een ander land ingaan moet opnieuw toestemming worden aangevraagd.

Oorlogsvrije bron

Inmiddels voldoet 99% van de wereldwijde diamantproductie aan de regels van het Kimberley Proces. 99% van de ruwe diamanten is dus gecertificeerd als afkomstig van een oorlogsvrije bron. Ondernemers in de sieraden- en horlogebranche kunnen nagaan of de diamanten die zij bij hun leveranciers kopen voldoen aan het Kimberley Proces; dat hoort op de factuur vermeld te worden.

Meer informatie

Kijkt u voor meer informatie op www.diamondfacts.org.