Bedrijven in de sieraden- en horlogebranche die grote contante geldbedragen accepteren kunnen te maken krijgen met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Wie contante bedragen van € 10.000 of meer ontvangt moet risicomanagement toepassen.

De Wwft heeft als doel witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden. Witwassen houdt in dat illegaal verkregen vermogen legaal wordt gemaakt, zodat de illegale herkomst niet langer zichtbaar is.

Wat houdt deze wet in? Voor welke ondernemers geldt de Wwft en wat wordt er van hen verwacht?
Lees meer

Risicomanagement
Wanneer een ondernemer contante bedragen ontvangt boven de €10.000 of bemiddelt bij de aan- of verkoop van sieraden of horloges, dan moet hij de risico’s van witwassen en financiering terrorisme inschatten, benoemen en afdekken door middel van protocollen in voorkomende situaties. De ondernemer dient dit vast te leggen in zijn administratie. Dit noemt men Risicomanagement. Als hulpmiddel heeft het Bureau Toezicht Wwft een risicomatrix gemaakt, die de ondernemer kan gebruiken bij de implementatie van dit risicomanagement binnen zijn onderneming.

Download hier de Risicomatrix Wwft

Contante betalingen terugdringen
Er wordt gewerkt aan regelgeving om contante betalingen terug te dringen door middel van een verbod op contante betalingen van meer dan € 3.000 en het afschaffen van het € 500 bankbiljet. Hiermee moet het nog lastiger worden om geld dat op criminele wijze verkregen is te investeren in bijvoorbeeld juwelen en horloges. Zodra hier meer nieuws over is zal dit via vakblad Edelmetaal en de digitale nieuwsbrief Edelmetaal Online bekendgemaakt worden. Tot die tijd geldt de Wwft zoals die er nu ligt en moet bovengenoemd risicomanagement toegepast worden.

Klik hier voor meer informatie over de Wwft