De Classics collectie is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de pijlers van Frédérique Constant. In 2022 grijpt het merk terug op een van de belangrijkste lijnen, de Classics Automatic, met vijf nieuwe, zelfopwindende modellen: drie Index-versies en twee Heart Beat-variaties.

De opening op de wijzerplaat toont het balanswiel, wat een kenmerk van het huis is geworden. Deze vijf horloges hebben een kast van 40 mm en een delicate guilloché-decoratie gecombineerd met Romeinse cijfers, kenmerken van een klassieke en tijdloze uitstraling.

Als we de horlogerie zouden vergelijken met het menselijk lichaam, dan is de wijzerplaat het gezicht van het horloge. Doordat de technische snufjes tegenwoordig steeds gecompliceerder zijn, vergeten we soms dat de identiteit van een horloge niet alleen wordt bepaald door het aantal juwelen of de loop van de hoofdveer, maar ook door de wijzerplaat. Want de wijzerplaat toont de kenmerken van een huis en wordt in een oogopslag herkent.

De oorspronkelijke esthetische codes
In dit perspectief keert Frédérique Constant terug naar de bronnen van het classicisme dat al eeuwenlang tijdloze en krachtige esthetische stukken heeft voortgebracht. Een geguillocheerde wijzerplaat en holle wijzers zijn hier mooie voorbeelden van. Net als delicate uurmarkeringen in Romeinse cijfers. Deze laatste zijn nu terug in de lijn Classics Index Automatic en vormen de kern van drie nieuwe variaties met een automatisch uurwerk. De eerste heeft een rosévergulde kast op een armband van bruin leer, met een zilverkleurige wijzerplaat met drie zwevende wijzers die de tijd aangeven met 12 uurmarkeringen op een ronde gesatineerde ring: een prestigieuze, tijdloze compositie met een zekere elegantie.

Twee andere variaties zijn gebaseerd op dezelfde compositie met een stalen kast: de een met een zilverkleurige wijzerplaat en de andere met een kaki wijzerplaat, beide op een armband van zwart leer. Elk model heeft een automatisch uurwerk type FC-303 met 38 uur looptijd.

De kern van het uurwerk
De twee laatste toevoegingen, met een zilverkleurige en kaki wijzerplaat, hebben dezelfde esthetische eigenschappen als de modellen Classics Index Automatic, maar hebben veel symboliek te bieden dankzij een alternatief Heart Beat. Dit design, dat is ontworpen door Frédérique Constant, waardeert op unieke wijze het kloppend hart van het horloge, vandaar de naam.

Het eerste Heart Beat-horloge van Frédérique Constant is in 1994 uitgebracht. Sindsdien is het oorspronkelijke design regelmatig overgenomen, maar nooit zo puur en authentiek als in de kern van een echt horloge van Frédérique Constant. Dat is wat deze twee Classics Heart Beat Automatic vandaag bieden: een eerbetoon aan de oorsprong van het huis, de herontdekking van een design dat in de lijn van klassiekers van de horlogerie uit Genève thuishoort. Deze horloges kloppen op het ritme van het kaliber FC-310 automatic, met 30 uur looptijd.

Advies-w.v.p. Classics Index Automatic € 895 – € 1.095, Classics Heart Beat Automatic € 1.295.

www.frederique-constant.com