De collectie Highlife, die in enkele maanden een must-have object van Frédérique Constant is geworden, toont zich in een nieuw licht. In het midden van dit gloednieuwe spel van clair-obscur: een wereldbol. Deze is hier fijn geciseleerd in het midden van de wijzerplaat. De Highlife Automatic Skeleton heeft een vakkundig vervaardigde skeleton die het Swiss Made FC-310 uurwerk laat zien.

Een dubbele uitdaging
Het maken van het skeleton vormt een technische en esthetische uitdaging. Technisch, want het kaliber wordt bijgewerkt door minuscule openingen, even talrijk als delicaat, uitgevoerd zonder de minste scherpe hoek om de rondheid en de harmonie van de aarde te eerbiedigen.

Esthetisch, want een skeleton vervaardigen is een zeldzame activiteit in de horlogemakerij, die traditiegetrouw niet alleen draait om de wijzerplaat en al helemaal niet het middelpunt daarvan. Dat is nu juist een gewaagde stijl die Frédérique Constant tot in de perfectie beheerst: het is dankzij ditzelfde principe van esthetisch vernuft dat de Manufacture meer dan 25 jaar geleden het leven schonk aan de collectie Heart Beat, die een icoon is geworden. Frédérique Constant heeft hiervan een nieuwe, gewaagde en nooit eerder vertoonde interpretatie ontworpen. Ze neemt hiermee een voorsprong voor de komende kwart eeuw.

Mechanisch ballet
De nieuwe Highlife Automatic Skeleton is uit dezelfde inspiratie ontstaan. De zeer originele opengesneden aarde, in het midden, zorgt dat het kloppend hart van het uurwerk zichtbaar is: op het middaguur, de balans; tussen 5 uur en 6 uur de trommel, opgewonden door de as van het opwindmechanisme dat op 3 uur te zien is. De opengewerkte aarde zorgt ervoor dat het voornaamste, maar niet alles, zichtbaar is.

In een ingewikkeld spel van schaduwen, en licht, verborgen en blootgelegde vlakken, brengt de Highlife Automatic Skeleton een moderne visie op de vervaardiging van een skeleton en mechanische horlogemakerij tot leven. Maar de meest nieuwsgierigen hoeven zich heen zorgen te maken: door de open achterkant onthult het horloge zonder beperking zijn mechanische innerlijk en zijn afwerkingen die het atelier in Genève dierbaar zijn.

Twee zeer beperkte limited editions
Deze nieuwe Highlife Automatic Skeleton exemplaren komen niet in de collectie: hiervan zullen maar twee series van 888 stuks per serie worden aangeboden. De eerste heeft het duo kleuren dat de Highlife collectie dierbaar is: kast en band van staal en blauwe wijzerplaat. Het model wordt geleverd met een tweede verwisselbare band van marineblauw rubber, die het sportieve karakter versterkt.

De tweede variatie is een primeur: een stalen editie met een titanium PVD coating in antracietgrijs – opnieuw geleverd met een armband van hetzelfde materiaal, als aanvulling op een tweede rubberen band van dezelfde kleur. In het hart van de kast van 41 mm waarin een automatisch uurwerk tikt dat 38 uur gangreserve garandeert, vertoont de Highlife Automatic Skeleton een stijl van een goudsmid, mysterieus en modern, die nu al het fundament van zijn toekomst vormt.

www.frederiqueconstant.com