Ace Juweliers verwelkomt GYRE Watches in de collectie luxe horloges. GYRE Watches is een Nederlands merk dat zich richt op bewustwording van het plasticsoepprobleem, en draagt bij aan het stoppen van de stroom plastic in de oceanen door het te verwijderen. Het eerste horloge is de SeaCleaner, een sporthorloge gemaakt van gerecyclede visnetten.

GYRE is opgericht door Bernard Werk en Jorrit Niels. Hun eerste horloge, de SeaCleaner, staat symbool voor verandering, zonder concessies te doen aan stijl en comfort. Een Frans ontwerp, een hoogwaardig Japans uurwerk op zonne-energie – geen batterijvervanging nodig – en assemblage die plaatsvindt in Nederland. Om het ‘groen’ te houden, houdt GYRE het op een zwarte behuizing. Dit is de originele kleur van het gerecyclede materiaal en de enige manier om alles zo duurzaam mogelijk te maken.

De ontwikkeling van de GYRE SeaCleaner heeft ruim drie jaar geduurd. “We hebben een lange weg afgelegd. Het gerecyclede materiaal is nog nauwelijks gebruikt, dus we zijn alle mogelijke problemen tegengekomen”, zegt bedenker en oprichter Bernard Werk. “Van een zeer fragiele behuizing tot een die zelfs gedeeltelijk in water oploste. Daarom was de voldoening des te groter toen we eindelijk in januari 2020 de eerste werkende prototypes kunnen dragen.”

Lokale vissers halen de visnetten uit zee en leveren ze af bij de recycler. Zij ontvangen hiervoor een vergoeding, waardoor GYRE ook bijdraagt aan de lokale economie. De netten worden vervolgens schoongemaakt en verwerkt tot pellets voor de horlogekast. GYRE werkt momenteel aan de laatste stappen om een band te maken die ook van visnetten is gemaakt. Momenteel zijn de bandjes gemaakt van gerecyclede plastic flessen.

www.gyrewatch.com