Het woord Chronoscope is een samenstelling van twee traditionele Griekse woorden. ‘Chronos’ betekent tijd en ‘Scope’ betekent observeren. Het instrument meet dus de tijdsduur van een gebeurtenis tussen twee momenten. OMEGA’s verbazingwekkende nieuwe 43 mm Chronoscope vervult deze functie prachtig- en op meerdere wijzen.

Voor fans van OMEGA’s legendarische horlogefamilie zijn er tal van unieke details om van te genieten. Het meest opvallend is de fascinerende wijzerplaat met drie tijdschalen.

Chronograaf
Deze meet een tijdsinterval. Dit is te vergelijken met een stopwatch. Hiermee meet je hoe lang je erover doet om een rondje sintelbaan te rennen.

Tachymeter
Geeft de snelheid weer op basis van gemeten tijd over een bepaalde afstand. De Tachymeterschaal toont de gemiddelde snelheid, op basis van de gemeten reistijd waarin je een kilometer of mile hebt afgelegd.

Telemeter
Meet de afstand op basis van de snelheid van het geluid. Door de tijd te meten tussen het zien van een bliksemschicht en het horen van de donder geeft de telemeterschaal op de Omega de afstand aan dat de bliksem van je is verwijderd.

Pulsometer
Meet de hartslag van een mens. Te traag, te snel, of precies goed? Met de binnenste 30-pulsometerschaal meet je je eigen hartslag of die van iemand anders. Meet de tijd die verstrijkt over 30 hartslagen, de pulsometer schaal geeft jouw hartslag per minuut aan.

Geïnspireerd door het erfgoed
De Chronoscope-modellen van vandaag zijn een eerbetoon aan het verleden van OMEGA, met wijzerplaten in het gedetailleerde “slakkenhuis”-ontwerp dat al te zien was op de chronograaf-polshorloges van het merk uit de jaren 40 van de vorige eeuw. Kenmerken uit de 20ste eeuw zijn ook terug te vinden in de bladvormige wijzers, evenals in het “spiraalvormige” lijnenpatroon dat elegant onder de Arabische cijfers op de wijzerplaat loopt.

Het uurwerk
Aan de achterkant van de kast is door het saffierglas de handmatig opwindbare OMEGA Co-Axial Master Chronometer kaliber 9908 te zien met een prachtige afwerking. Een in het oog springend kenmerk is het ontwerp van de Chronoscope brug.

Een primeur voor OMEGA is de Geneva Waves afwerking in Arabische patronen die vertrekken vanuit het balanswiel in plaats van het midden van het uurwerk.

Om de gangreserve van het horloge te vergroten, gebruikt OMEGA dubbele veertonnen met een slijtvaste coating van diamantachtig carbon. OMEGA’s kolomwiel mechanisme zorgt voor een nauwkeurige werking van de verschillende functies van de Chronoscope.

Als gecertificeerde Master Chronometer hebben, met het doorstaan van de strengste tests van de industrie, ingesteld door het Zwitserse Federale Instituut voor Metrologie (METAS), zowel het uurwerk als het horloge zich bewezen onder de zwaarste omstandigheden.

De modellen
Zes 43 mm modellen in gepolijst-geborsteld roestvrij staal:
• Twee modellen met zilverkleurige wijzerplaten en geblauwde wijzers
• Twee modellen met blauwe wijzerplaten en gerodineerde wijzers
• Twee modellen met zilverkleurige wijzerplaten en zwarte subdials – beter bekend als de beroemde “Panda”-wijzerplaat van OMEGA – met zwart gemaakte wijzers.
• Alle wijzerplaten hebben Arabische cijfers
• Geanodiseerde aluminium lunette in blauw of zwart.
• Keuze uit lederen banden met nieuwe stalen gesp of sierlijke roestvrij stalen banden.

www.swatchgroup.com