Uw aankopen

Als u een sieraad of horloge aanschaft, koopt u niet zomaar iets. Maar waar moet u op letten als u een aankoop doet? Lees hier onze tips en adviezen over veilig kopen.

Keurtekens: uw Waarborg!

Door de Waarborgwet 1986 wordt, door middel van wettelijke keurtekens, gegarandeerd dat een voorwerp het juiste gehalte aan platina, goud en/of zilver bevat. Ieder platina, gouden of zilveren voorwerp dat in Nederland wordt verhandeld, moet voorzien zijn van een in Nederland geldig keurteken.

Ook keurtekens uit vele Europese landen worden erkend (zoals Finland, Frankrijk, Ierland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Slovenië, Tsjechië, Noorwegen, Polen en Zweden), indien deze zijn aangebracht door een onafhankelijke, door de overheid aangestelde, waarborginstelling. Meer informatie hierover kunt u verkrijgen bij de waarborginstellingen.

De woorden platina, goud, zilver en/of edelmetaal mogen niet worden gebruikt voor voorwerpen die niet aan het laagste wettelijke gehalte voldoen. Het niet nakomen van deze en andere in de Waarborgwet vermelde verplichtingen is een economisch delict, strafbaar gesteld bij de wet op de economische delicten (WED).

Het kopen van voorwerpen van platina, goud of zilver is dus goed beschermd. Let bij aankoop van het voorwerp op de aanwezigheid van keurtekens: het is uw waarborg!

Waarborginstellingen in Nederland:

Convenant Verantwoord Goud

Het grootste deel van het goud dat gebruikt wordt voor sieraden en horloges is gerecycled of gekocht via gecertificeerde mijnen. Grote bedrijven worden gestimuleerd het Convenant Verantwoord Goud te tekenen, kleinere bedrijven die zijn aangesloten bij de Federatie Goud en Zilver (FGZ) kunnen een gedragscode ondertekenen die speciaal voor dit doel is opgesteld.

Lees meer…

Geschillencommissie Sieraden en Uurwerken

Uiteraard koopt u uw sieraden en horloges bij een goede juwelier of goudsmid. Toch kan het gebeuren: er ontstaat een geschil tussen u en de winkelier.

Lees meer…

Garantie

Er is veel te zeggen over wettelijke rechten en garantie bij de aankoop van producten. Er bestaan verschillende soorten garantie. Naast uw wettelijke recht op een deugdelijk product, bestaan er ook garanties zoals fabrieksgarantie en garantie die u bijkoopt.

Lees meer…

Veilig gaatjes prikken

Wilt u gaatjes laten prikken? Doe dit dan bij een juwelier of goudsmid die dit volgens de geldende hygiënerichtlijn doet.

Lees meer…

Conflictvrije diamanten

Hoe doet de sieradenbranche iets tegen de handel in conflictdiamanten en hoe weet uw juwelier zeker dat de diamanten in zijn winkel zuiver zijn?

Lees meer…